LENKA POSPÍŠILOVÁ
podnikatelka, Č.Třebová
„Kapr u nás o Vánocích nesmí chybět. Děláme ho jak klasicky smaženého, tak i načerno s rozinkami a švestkami. Z polévek nejraději určitě zelňačku.“

JOSEF MOJŽÍŠ
dělník, Rybník
„Jím ´vepřového´ kapra. Ryba je moc drahá, příprava trvá dlouho. Zelňačku plánujeme, ale také jsme ji tři roky nedělali. Pro tu práci pak nemá člověk hlad.“

LUDĚK KROUPA
zedník, Němčice na Hané
„Tradice už teď nedržím. Na Štědrý den si dám řízek s bramborovým salátem. Ani další dny nedělám nic výjimečného, nejraději asi guláš. “

N. VÁCLAVÍKOVÁ
na mateřské, Č. Třebová
„Dělám kapra v trojobalu a rybí polévku, mou specialitou jsou jablka s křenem. Kdo z rodiny nechce vidět zlaté prasátko, ten dostane v poledne vinou klobásu.“

VLASTA ŠVEJDOVÁ
na mateřské, Č. Třebová
„Klasika, kapr, zelňačka v poledne, rybí polévka večer. A toho kapra jíme obvykle tak tři dny v kuse (smích).“