HRUŠKOVI
Vysočina
„Sbíráme vše, co se dá jíst. Řešíme tím ekonomickou krizi(smích). Myslíme si, že sběr hub je pro Čechy taková branná hra, cítí nostalgii po pionýrských táborech, kdy hledali poklad a soutěžili, kdo najde větší. Máme sběratelskou vášeň. Je to archetypální záležitost, lidi se dělí na sběrače a lovce a my jsme ti sběrači.“

JOSEF HOLEČEK
Č. Třebová
„Sbírat houby jsem chodil často a rád, ale teď už mám svůj věk, je mi jednaosmdesát. Sám se do lesa bojím, trápí mě různé nemoce. Nejlepší jídlo z hub je guláš. Připravuje se stejně jako normální guláš, jen místo masa jsou houby. Výborná je také dršková polévka z růžovek.“

JAROSLAV KŘIKLAVA
Č. Třebová
„Houbařit chodím jen příležitostně. Zatím jsem v lese ještě nebyl, ale chci se někdy stavit, až budu mít volnou chvíli. Nebyl čas. Já houby většinou dávám do polévek a do omáček, dělám i guláš. Které houby sbírám? Jenom ty, co znám, rozhodně je to bezpečnější.“


VERONIKA KRUPKOVÁ
Ústí n. O.
„Na houby chodíme. Skutečně už rostou, našli jsme jich hodně, i velkých rozměrů. Byli jsme v lese v Třebovicích. Mě asi nejvíc ze všech hub chutnají klouzci. Jakou bych doporučila úpravu? Já mám ráda smaženici, ale s chutí si dám i řízky.“


(daf, miš)