Advent je v plném proudu a mnoho lidí si vedle tradičního pečení cukroví, úklidu i balení dárků rádo najde čas na trhy a jarmarky. Jeden takový začíná v úterý ve vysokomýtském regionálním muzeu a potrvá až do čtvrtka. Dnes se na Vánočním jarmarku v muzeu budou zdobit perníčky, bude tu ale například i umělecký řezbář, šperkař či včelař. Ve středu pak nabídku doplní například krajkářka Iva Vanžurová, ve čtvrtek tu umění keramiky a točení na hrnčířském kruhu ukáže Milena Vacková. Jarmark je v muzeu každý den otevřen od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. „Přijďte si odpočinout od vánočního shonu a pokochat se pohledem na krásné rukodělné výrobky, které Vám budou vznikat před očima,“ zve Petra Štěcherová z muzea. Adventní trhy se pak v pátek chystají i v ústecké galerii Nová Louže, kde své výrobky nabídne místní speciální škola, Sdružení Neratov, ústecký stacionář i CEDR.

Kdo ale raději tvoří sám, může dnes vyrazit do choceňské knihovny, kde se budou od 13 hodin vyrábět vánoční přáníčka z dortových ubrousků.

Betlém i perníčky

Vánoční téma má i prosincová Sobota v muzeu, která se v sobotu uskuteční v Městském muzeu v České Třebové. Začíná v 15 hodin a kdo dorazí, domů si může odnést vlastnoručně vytvořený papírový betlém, drobnou vánoční ozdobu či přáníčko.

Poslední ze čtyř naplánovaných Adventních tvůrčích dílen se koná v neděli v Lanškrouně. Prostory tamního městského muzea provoní perníkové těsto, tématem lektorek Ivety a Mileny Ficnerových totiž bude zdobení perníků a dekorace na vánoční stůl. Dílna bude otevřená od 12 do 17 hodin.

Vánoční výstava betlémů a dekorací v letohradském Muzeu řemesel.
OBRAZEM: Retro expozici ovládly Vánoce

Retro expozici v Muzeu řemesel ovládly Vánoce
Až do konce prosince běží v letohradském Muzeu řemesel Vánoční výstava betlémů a dekorací. Svátečně vyzdobené jsou obě retro místnosti a velkou část výstavního prostoru nad novým pokladním centrem zabírá více než třicet betlémů z různých materiálů, unikátem pak je zimní betlém v kulisách starobylé České Třebové. Výstava je otevřená denně od 13 do 17 hodin, kromě 24. a 25. prosince. Na příští víkend se tu navíc chystá speciální akce. „Budou se pražit, péct a vařit samé dobroty, vánoční grog, punč, káva a čaj,“ láká muzeum.