"Necestujte na Ukrajinu kvůli zvýšené hrozbě zásahu ruské armády a covidu-19; lidé na Ukrajině by měli ihned odcestovat," napsalo ministerstvo zahraničí USA.

K okamžitému odchodu z východoevropské země Američany v rozhovoru se stanicí NBC vyzval i americký prezident Joe Biden. "Může se to rychle zvrtnout," uvedl státník k současné bezpečnostní krizi.

V Bělorusku začalo 10. února 2022 plánované společné vojenské cvičení s Ruskem
Napětí sílí. V Bělorusku začalo společné vojenské cvičení s Ruskem

Spojené státy už na konci ledna nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby zemi kvůli hrozící ruské invazi opustily. Své pracovníky z velvyslanectví stáhla i Kanada a Británie. Česko pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině zatím nevydalo. Ministr zahraničí Jan Lipavský však Čechy vyzval, aby do oblastí na východě a severu Ukrajiny hraničících s Ruskem necestovali.

Vojenské cvičení v Bělorusku

Rusko na svém území u ukrajinských hranic shromáždilo zhruba sto tisíc vojáků a další vyslalo do Běloruska, kde dnes začalo společné cvičení. Západní země už několik týdnů upozorňují na možnou ruskou invazi sousední země. Moskva podobná obvinění odmítá. Tvrdí také, že se ruští vojáci po desetidenním cvičení v Bělorusku vrátí zpět do Ruska.