Obnovu ministerstva pro šíření ctnosti a předcházení neřesti vyhlásil v úterý mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Za minulého režimu Tálibánu v letech 1996 až 2001 náboženská policie procházela ulicemi afghánských měst, muže trestala, pokud neměli plnovous, ženy zase, jestliže na sobě neměly burku zahalující je od hlavy k patě.

Ženám bylo rovněž zakázáno pracovat, vzdělávat se a opouštět dům bez mužského příbuzného.

Tiskový mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid
USA znepokojila nová afghánská vláda. Mezi ministry je i hledaný kvůli terorismu

Že by součástí nové vlády Tálibánu bylo i ministerstvo pro záležitosti žen, které bylo vytvořeno po svržení hnutí v roce 2001, mluvčí Mudžáhid nezmínil. Tálibán po obsazení Afghánistánu v polovině srpna slíbil, že bude respektovat ženská práva a že vytvoří inkluzivnější vládu.

Předem ale uvedl, že v jeho vládě nebudou ženy zastávat ministerské pozice, což se při úterním jmenování také potvrdilo.

Na sankčním seznamu OSN 

Agentura DPA uvedla, že dosud Tálibán jmenoval 33 ministrů a dalších vysokých představitelů. Jedná se bez výjimky o muže, přičemž naprostá většina pochází z většinového etnika Paštunů - jen dva jsou Tádžikové a jeden je Uzbek.

Muhammad Hasan Achund, Naváz Šaríf
Afghánistán má nového premiéra. Ve vládě patrně zasednou jen členové Tálibánu

Příslušníci menšiny Hazárů, kterou v minulosti Tálibán tvrdě pronásledoval, ve vládě nejsou vůbec. Všech 33 jmenovaných jsou členové Tálibánu, z nichž mnozí se nacházejí na sankčním seznamu OSN.

Řada členů nového kabinetu působila již v předchozí vládě Tálibánu v 90. letech. Podle pozorovatelů citovaných agenturou DPA to naznačuje, že konzervativní jádro hnutí zůstává nezměněno. Šanci získat mezinárodní uznání má nová vláda jen malou.