V italské diecézi Grosseto přijali včera zákaz umisťování svěcené vody u vchodu do kostelů. Hostie nemají být vkládány věřícím do úst, ale pouze do dlaní.

Náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví Roman Prymula poskytl 20. dubna v Praze rozhovor Deníku.
Koronavirus je tikající bomba. Nakažení nemusí vědět, že jej mají, říká Prymula

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkTaké znak pokoje, který si věřící vyjadřují během mše tradičně stiskem rukou, se má vyjadřovat jinou formou. Vše jako prevence proti šíření koronaviru, kterým se v Itálii nakazily již přes dvě stovky lidí, což činí z evropské země epidemií čtvrtý nejpostiženější stát světa.

Nejhorší situace je na severu země, kde se nachází ohnisko nákazy. Ve snaze zamezit šíření koronaviru bylo do přísné karantény dáno padesát tisíc obyvatel jedenácti obcí v Lombardii. Celý sever Itálie je ve stavu paniky, kterou asi nejvíce vyjadřuje zrušení tradičního karnevalu v Benátkách, jedné z největších turistických událostí sezony.

„Tady se to řeší všude, v autobusech, v barech. Zavřené jsou školy, kina, posilovny, zrušené jsou veškeré slavnosti,“ popisuje situaci v Turíně, metropoli severu země, mladá Češka Kristýna. „Když jsem viděla před domem zdravotníky v ochranných skafandrech, tak se mi sevřel žaludek,“ uvedla pro Deník.

Online reportáž

MZV: Hrozí karanténa

Velmi jednoznačné varování před cestami do severní Itálie vydalo české ministerstvo zahraničí.

Italské Alpy.
Čechy v Itálii zatím koronavirus nechává v klidu. Letiště na cestující dohlédne

„Vzhledem k rychlému rozšíření koronaviru v severní Itálii upozorňujeme, že v případě nepříznivého vývoje situace v místě pobytu se návštěvníci mohou ocitnout v případné 14denní karanténě,“ varuje česká diplomacie.

„Obecně je třeba striktně dodržovat základní hygienická pravidla,“ uvádí česká diplomacie.

Lidé s rouškami čekají před obchodem v Casalpusterlengu na severu Itálie
Itálie hlásí sedmou oběť koronaviru. Počet mrtvých v Číně i Íránu stoupá