Řada menších měst utrpěla vážné škody. Starosta francouzského Nice to popsal jako nejhorší povodeň, kterou pamatuje.

Ve Francii je údajně nezvěstných osm lidí. „Silnice a asi 100 domů bylo smeteno nebo částečně zničeno,“ řekl starosta Nice Chistian Estrosi stanici BFM.

Policisté na místě útoku nedaleko bývalé redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži
Útočník z Paříže obviněn z pokusu o vraždu s motivem terorismu

Meteorologická agentura Météo-France uvedla, že v některých oblastech během 24 hodin napršelo 450 milimetrů srážek, což je ekvivalent téměř čtyři měsíce trvajícího, uvádí tisková agentura Reuters.

Zdroj: Youtube

Pláže v Nice a dalších pobřežních městech byly uzavřeny a úřady lidi požádaly, aby zůstali doma, uvádí tisková agentura AFP.

V severní Itálii se řeky vylily z břehů a následná povodňová vlna smetla silnice a mosty. V údolí Aosta zemřel při řádění živlů hasič. 

V Piemontu voda odřízla několik vesnic a vyžádala si život třicetiletého muže, poté, co jeho auto smetla voda do řeky. Podle úředníků je situace extrémně kritická. Na severozápadě země pak úřady evidují 17 pohřešovaných, jsou mezi nimi i čtyři němečtí turisté, kteří se nevrátili z výletu v horách. Na pomoc už zamířily stovky humanitárních pracovníků.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (vpravo) a jeho polský protějšek Zbigniew Rau
Spor o rozšíření těžby v dole Turów: Česko i Polsko chtějí nadále jednat

Bouře zasáhla i severozápadní oblasti Lombardie a Ligurie. Připravené na bouři bylo naopak město Benátky. To po srpnových silných bouřích aktivovalo protipovodňové systémy. 

Desítky tisíc domů jsou bez proudu. V Bretani byly ve čtvrtek a pátek zaznamenány větry vyšší než 180 kilometrů v hodině.

Zdroj: Youtube