O situaci v Bělorusku má dnes německá kancléřka Angela Merkelová hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který Lukašenkovi přislíbil vojenskou pomoc. Merkelová se o záměru jednat s Putinem zmínila v rozhovoru s Gitanasem Nausédou, uvedla kancelář litevského prezidenta.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (na snímku z 16. srpna 2020)
Lukašenko slíbil nové prezidentské volby. Opozice vyzvala ke generální stávce

Lukašenka, jemuž se přezdívá "poslední evropský diktátor", úřady prohlásily za vítěze prezidentských voleb z 9. srpna. Mnoho Bělorusů ale za skutečnou vítězku pokládá sedmatřicetiletou Cichanouskou, která pod tlakem běloruských úřadů odjela do Litvy.

Lukašenko narazil na posměch

V pondělí se Lukašenko vydal za dělníky do minských továren, ale narazil na posměch a skandování "Odejdi!". Prezident nejprve odmítal možnost nových voleb, později ale takovou variantu připustil, ovšem až po přijetí nové ústavy. Podle komentátorů hraje o čas poté, co se opakovaně radil s Putinem.

Běloruská moderátorka pořadů o vaření Taťjana Borodkina se přidala k protestům proti Lukašenkovi. Musela opustit zemi
Běloruská hvězda se postavila za demonstranty. Po výhrůžkách musela uprchnout

Podle sociálních sítích byly v pohraničí zaznamenány přesuny neoznačených kamionů s ruskými gardisty vycvičenými k potlačování nepokojů. V Bělorusku, ležícím mezi Ruskem a východním křídlem NATO a Evropské unie, se současně spekuluje, jak osudný by pád Lukašenkova režimu mohl být pro Putina, který je u kormidla moci také déle než dvě desetiletí.

Tisíce lidí v Minsku požadovaly propuštění zadržených  

Tisíce lidí v běloruské metropoli Minsku se také v pondělí večer shromáždily před vyšetřovací vazbou, odkud se přesunuly k cele předběžného zadržení a požadovaly osvobození lidí zadržených v souvislosti s demonstracemi proti falšování výsledků prezidentských voleb. Dobrovolníci hlídkující u zařízení demonstranty žádali, aby se zklidnili, protože by mohli situaci zadržených ještě zhoršit, informuje dnes agentura Interfax.

Vladimir Putin, Alexandr Lukašenko
Ruská pomoc Bělorusku? Byla by to invaze, říká litevský ministr

Demonstranti skandovali hesla "Svobodu!" a "Před tribunál!". Dav protestujících mířících k cele předběžného zadržení ale zablokovali dobrovolníci, kteří komunikují s úřady a dodávají lidem do cel vodu, jídlo a léky. Podle ruského opozičního serveru Novaja gazeta se dříve objevily zprávy o tom, že dozorci zadržené lidi bijí, když zvenčí začíná dovnitř doléhat skandování protestujících.

Kvůli protestům, které vypukly před více než týdnem po oznámení výsledků běloruských prezidentských voleb z 9. srpna, bylo zatčeno asi 7000 lidí, píše Interfax. Agentura také zároveň připomíná, že podle médií není u 80 zadržených osob známo, kde se nacházejí. Zadržení lidé, z nichž část už byla propuštěna, si stěžují na tvrdé zacházení, kruté bití, ponižování a vyhrůžky. Nejméně dva lidé v souvislosti s protesty zemřeli.

Kandidátka v běloruských prezidentských volbách Svjatlana Cichanouská na tiskové konferenci v Minsku, 10. srpna  2020
Cichanouská je připravena vést Bělorusko. Volby nebudou, reaguje Lukašenko

Velvyslanec Běloruska na Slovensku Ihar Ljaščeňa, který prostřednictvím videa vyjádřil solidaritu s protestujícími, požádal o zproštění funkce. Ljaščeňa podle serveru Tut.by vysvětlil, že tento krok se mu zdá logický, protože byl jmenován prezidentem Lukašenkem, a tak se očekává, že bude jednat v souladu s prezidentovou politikou.