Na PCR testy odebírané ze slin přešli například v brněnských Židenicích. „Když jsme začali testování antigenními testy, zjistili jsme, že velkou část nemůžeme použít,“ postěžoval si místostarosta městské části Petr Kunc.

Z 230 testů už při vybalení bylo čtyřicet vadných. „Dvacet nemělo proužek, do kterých by se dal vložit vzorek,“ dodal.

Testování školáků v ZŠ Vodňanská v Prachaticích
Na školní testy se snáší kritika, nemusejí být spolehlivé. Obce hledají cesty

Vlastní investice

Navíc odběr vzorku z nosu podle něj není příjemný pro děti. Město proto nakoupilo PCR testy dělané ze slin, když se mu podařilo dohodnout výhodnou cenu.

Podobnou cestu zvolila také Praha 9. Ta zahájila testování dětí PCR testy minulý týden. Zda a jak se jejich výsledky od antigenních liší, se ale zatím říct nedá, výsledky se zde teprve vyhodnocují. „Řada testů byla neprůkazných a musely se opakovat,“ říká místní starosta Tomáš Portlík s tím, že nebyla zaručena přesnost antigenního testování.

Studenti v rouškách při výuce na gymnáziu
Žáky čekají před zkouškami a maturitou testy na covid. Povinné budou i roušky

Z průběžných informací, které má zdejší radnice k dispozici o PCR testech, zatím vyplývá, že ze 400 dětí bylo jedno pozitivní. „Tím, že byly na konci února uzavřené školy, nedošlo u dětské populace k promoření,“ míní Portlík s tím, že toto riziko tu do budoucna samozřejmě je.

Mlčící ministerstvo

Vyzval proto ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo školství, aby se přešlo na PCR testování celorepublikově. Odezvu ale zatím nedostal žádnou. Přitom na to apeluje i vedení Prahy a Středočeského kraje. Na datech je prý vidět, že používat antigenní testy na bezpříznakové jedince znamená, že se ve školách bude pravděpodobně nadále objevovat nákaza, aniž bychom o ní věděli.

Rodina - ilustrační foto.
Česko dál zavírá malé děti do ústavů. V Evropě je to smutná rarita

Po přechodu na PCR testování ve školách se před pár dny vyslovil epidemiolog Petr Smejkal, který vede Mezioborovou skupinu pro epidemické situace: „Všichni od začátku věděli, že test, který se používá, není ten pravý ořechový. Na PCR testy se přejít musí.“

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergerera (za ANO) by se mohlo na PCR testy částečně přejít, pokud se podaří zajistit vhodné odběrové sety a laboratorní kapacity. Roli hrají podle něj i rychlost a cena. Ty antigenní jsou levnější a rychlejší. Zda a kdy k přechodu na PCR testy dojde, ministerstvo Deníku neupřesnilo.