„Z úřední povinnosti jsme se začali zabývat informacemi, které dnes uvedly sdělovací prostředky k osobě pana poslance Dominika Feriho. V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ napsala Policie ČR na svém twitteru.

V reakci na události se Feri rozhodl složit mandát poslance. „Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ uvedl v prohlášení.

Svědectví o nevhodném chování podle Deníku N poskytla řada žen, získal je společně s redakcí Alarmu. Některé ženy tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger končí. Nahradí ho exministr Adam Vojtěch.
Čelil jsem mediálnímu lynči, zdůvodnil rezignaci Arenberger. Nahradí ho Vojtěch

Článek zmiňuje, že poslanec se v roce 2017 přihlásil ke kampani proti násilí na ženách MeToo, přesto se ne vždy choval vhodně. Alarm a Deník N píšou, že ve snaze ověřit informace ze sociálních sítích hovořily s několika ženami, které podle svých slov z Feriho strany čelily nevyžádanému sexuálně motivovanému chování, obtěžování nebo nátlaku.

"Tyto svědkyně se navzájem neznají a nikdy si o svých zkušenostech vzájemně neřekly. Nemají vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jde o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi lety 2015 a 2020," uvedl Deník N s tím, že s ohledem na ochranu zdrojů přesnější data u jednotlivých svědectví neuvedl.

Feri obvinění odmítá

Feri v prohlášení sexuální násilí odmítá. "Lživá nařčení ze sexuálního násilí, která se objevují v posledních dnech, nejčastěji anonymně na sociálních sítích, a která se dotýkají nejenom mě, ale také mého okolí, zásadně odmítám. Jako politik musím počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy fér a nehodlám na tom nic měnit," napsal Dominik Feri v prohlášení, které zveřejnil na svém instagramu i na webu TOP 09.

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Česko po pandemii: Covid trestá lídry, ztratili důvěru

Feri také uznal, že se někdy choval nevhodně. „Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám," dodal. 

Reakce politiků

Na obvinění reagovali i někteří politici. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová složení mandátu svého kolegy uvítala. „Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ napsala Pekarová Adamová na twitteru.

Jeho krok ocenil i někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Žádné kňučení a okopávání kotníků či o špinavé kampani. Jasné a nevyhýbavé přijmutí odpovědnosti. Děkuji za tento postoj a přeji hodně štěstí," napsal na twitteru.

Podobně se vyjádřil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Vyšetřování ať prokáže kde je pravda," napsal. 

„Ano, každý může udělat někdy chybu. Jsem rád, že se Dominik Feri za své případné nevhodné chování k ženám omluvil! Nebyl jsem tam, takže těžko budu soudit, co je pravda nebo není. To ví pouze lidé, kteří tam byli. Ti by si to měli vyříkat, nebo to řešit s policií,“ uvedl také lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ostatní politici nešetřili kritikou. „Nevím, jestli Dominik Feri porušil zákon a někoho znásilnil. Ale i podle jeho reakcí je zřejmé, že se k ženám opakovaně zachoval dost ohavně. Mám malou dceru a doufám, že až vyroste, nepotká na večírku nikoho, jako je on. A neuvidí ho ani v TV jako  politika,“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek. 

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) vztáhla událost na celou TOP 09. „Jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov,“ napsala na svém twitteru.