Otázky týkající se termínu návratu dětí prvního stupně do škol nebo pokračování fotbalové a hokejové extraligy zůstaly na úvodní tiskové konferenci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nezodpovězeny.

Do horkého křesla usedl ve chvíli, kdy se plní nemocnice pacienty s covidem a zdravotníci jsou na pokraji vyčerpání. Proto jako hlavní prioritu své mise zmínil obrat nálady ve společnosti. „Pojďme společně změnit strach v respekt,“ řekl.

Aby se to podařilo, je podle Blatného nutné táhnout za jeden provaz. „Jestli to máme udělat, musíme vědět proč,“ uvedl. Proto před ním stojí několik klíčových úkolů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Blatný chce změnit strach z covidu v respekt. Zpřísnění opatření zatím nechystá

1. KOMUNIKACE
Jan Blatný se zavázal, že bude zcela otevřený a sdílný. Zároveň se bude při komunikaci s veřejností, politiky i médii opírat o data. Jakékoli další opatření bude vždy podloženo argumenty založenými na matematických modelech. Pokud tedy dojde třeba k omezení prodejní doby po 20. hodině či v neděli, musí být na stole exaktní zdůvodnění.

2. TESTOVÁNÍ
V boji s pandemií by mělo pomoci využívání levnějších a jednodušších antigenních testů. Vláda na ně už uvolnila několik milionů a měly by se využívat v rizikových skupinách obyvatelstva i ve firmách. „Rychlost je důležitější než přesnost,“ říká k tomu Blatný.

3. LOCKDOWN
Není důvod zpřísňovat aktuální opatření, pokud je budou všichni respektovat. Sloveso „přitvrdit“ nový ministr odmítá. Místo toho používá výraz „ochránit“.

Vypnuté osvětlení? Falešný účet nového ministra Blatného zneklidnil veřejnost

4. POMOC ODBORNÍKŮ
Spolupráce s profesními sdruženími a komorami je pro Blatného zásadní. Jeho pravou rukou v epidemiologické oblasti bude bývalý ministr Roman Prymula.

5. KAPACITY NEMOCNIC
Ačkoli je zatížení zdravotníků enormní, Blatný věří, že nemocniční kapacity jsou dostatečné a lékaři nebudou muset rozhodovat, kterého pacienta „nepřipojit“.