„Psali mi lidi z Moravy, že pro ně je to trošku problém, že vlastně můžou jenom nakupovat od 10 hodin a že potom nestačí vařit oběd a tak dále, takže to jsou všechno témata z praxe, o kterých musíme mluvit. Já jsem taky viděl, že v 10 se tam nahrne strašně moc lidí,“ ocitoval server Babiše.

Vláda by prý možnou změnu měla projednat dnes. Podle serveru by se změnou souhlasil i Svaz obchodu a cestovního ruchu, který sdružuje velké prodejce.

Plošná desinfekce Avionu.
PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí může. Které podniky otevírají. Kdo jde do školy

V současnosti jsou obchody s potravinami větší než 500 metrů čtverečních pouze pro seniory otevřeny mezi osmou a desátou hodinou dopolední. Mladší lidé do nich v tu dobu nemají přístup. Důvodem je skutečnost, že zvláště ti, kdo jsou starší než sedmdesát let, patří mezi osoby nejohroženější koronavirem covid-19.

Čtvrtá změna

Pokud by ke změně skutečno došlo, byla by už v pořadí čtvrtá. Nejprve vláda vyhradila obchody pro lidi straší 65 let na dobu mezi desátou a dvanáctou dopolední.

Ale už první den účinnosti to posunula na čas mezi sedmou a devátou ranní. Důvodem byla skutečnost, že důchodci prý vstávají dříve a pozdější čas prý není moc vhodný.

Češi si na roušky zvykli.
Nošení roušek se změní: od 25. května nebudou za určitých pravidel venku povinné

Ale už po týdnu to Babišův kabinet posunul na současný čas. Lidé, kteří chodí ráno do práce, si totiž stěžovali, že si nemají kde koupit svačiny.

Vláda by dnes měla jednat také o uvolnění při nošení roušek. A to především venku. S razantní změnou v tomto směru ale nesouhlasí někteří epidemiologové.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Přijdou další vlny. Nasvědčuje tomu hned několik skutečností, říká Prymula