Škárka vloni 1. listopadu, kdy už několik let pracoval jako vychovatel v plzeňské věznici, zveřejnil na svém profilu příspěvek s nadpisem „Zbyteční lidé - zbavme se jich“, kde reagoval na televizní reklamu na fond „Nedoklubko“, který podporuje předčasně narozené děti s hmotností, kdy „se vejdou do dlaně“.

Jaroslav Škárka u Obvodního soudu v Praze
Zbavme se nedonošených dětí, jsou to zrůdy, sdílel exposlanec. Řeší to policie

„Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl Škárka s tím, že jediné možné řešení je stopnout veškerou státní finanční podporu neziskovkám.

„Stát se musí probrat a zbavit se „zbytečných lidí“. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti td.) nesmí být společností protěžování. Zbavme se zbytečných,“ dodal bývalý politik.

Dřívější soudní proces 

Příspěvek vyvolal velkou kritiku. Reagovala i Vězeňská Služba ČR, která se od výroků svého civilního zaměstnance důrazně distancovala.

„Nemohu uvěřit, že by někdo byl schopen takto hovořit o nedonošených dětech, které na samém začátku života o něj musí bojovat. Jako otec tří dětí naprosto rozumím tomu, jak takové výroky zasáhly rodiče, kteří mají o své děti obrovský strach. V reakci na tyto výroky se obrátíme na spolek Nedoklubko, které v rámci našich charitativních aktivit podpoříme,“ uvedl na facebooku generální ředitel Petr Dohnal. Vzápětí přišel první trest, vedení plzeňské věznice se se Škárkou dohodlo na ukončení pracovního poměru.

Ilustrační foto
Hrůzný nález: Berounka v Černošicích vydala pytel s lidskými ostatky

Exposlanci hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

U soudu již v minulosti Škárka stanul, v roce 2012 byl odsouzen k nepodmíněnému tříletému trestu a k desetiletému zákazu činnosti poslance, když jej soud uznal vinným z podvodu. Později byl ale všech obvinění zproštěn.