Kde se ve srovnání s ostatními kraji nejméně bourá a umírá na silnicích? Kde se nejméně loupí? A kde chodí po ulicích hodně policistů, kterým se k tomu daří objasňovat trestné činy? Odpovědi na tyto otázky hledal srovnávací průzkum Místo pro život 2019, jehož je Deník mediálním partnerem.

Vítězem kategorie Bezpečnost se stal – možná překvapivě – Karlovarský kraj.

Důvod? Například tam v přepočtu na počet obyvatel slouží druhý nejvyšší počet policistů. Ve své práci jsou navíc nadmíru úspěšní – objasněnost trestných činů je na Karlovarsku třetí nejvyšší ze všech krajů.

I v počtu úmrtí na silnicích region zaznamenal druhý nejnižší výsledek – zde je ale nutné podotknout, že se jedná o kraj se suverénně nejnižším počtem obyvatel.

Kde se cítí bezpečně

Organizátoři srovnávacího průzkumu se zároveň respondentů ze všech koutů země ptali na to, jak je pro ně bezpečnost důležitá ve srovnání s dalšími oblastmi ovlivňujícími jejich život jako jsou školství, zdravotnictví či životní prostředí. A dospěli k nečekanému výsledku.

„Téma bezpečnosti v současnosti nepovažují obyvatelé České republiky za prioritní. Je to trochu překvapení, protože ještě před dvěma lety byla oblast bezpečnosti pro obyvatele České republiky jednoznačně tou nejdůležitější,“ říká za organizátory Místa pro život Petr Lutonský.

Paradoxní také je, že právě obyvatelé Karlovarska svůj region za nikterak bezpečný nepovažují. V hodnocení této kategorie byli dokonce druzí nejskeptičtější. Naopak nejméně ohrožení si připadali lidé na Královéhradecku a na Zlínsku.

Zdroj: Deník Data /David Valenta a Aleš Vojíř