Pro různé internetové útočníky či sexuální predátory je cesta do dětského pokoje snadná. V čem chybujeme? Deník.cz ve spolupráci s odborníky z projektu  Naked Security připravil přehled hlavních doporučení pro rodiče. Hodí se nejen pro online výuku, ale i pro běžné používání a bezpečné surfování dětí po internetu.

1) Domácí Wi-Fi – nepouštějte hosty

Zabezpečená domácí Wi-Fi síť je základ. Jakmile má útočník oporu na jednom zařízení ve vaší síti, je pro něj mnohem snazší sledovat, co se děje v digitálním životě vaší rodiny.  Využijte proto zabezpečení s tzv. WPA2 s dvanáctimístným heslem.

Pokud chcete, aby se k vaší domácí Wi-Fi nikdo nedostal, nedávejte k ní nikomu přístup. Většina routerů dnes umožňuje vidět, jaká zařízení jsou aktuálně připojena a některé routery umožňují tato zařízení odpojit nebo individuálně filtrovat. Jestli ale chcete udělit přístup k vaší síti například přátelům, využijte možnosti založení sítě pro hosty.  

Rodiče často nevědí o rizicích internetu ani o tom, co jejich děti na sociálních sítích dělají.
Závislost na internetu může být velmi nebezpečná, varuje rodiče psychoterapeut

2) Rodičovská kontrola

Pokud využívají vaše děti jeden sdílený počítač, notebook nebo například tablet, vytvořte pro každého vlastní uživatelský účet. Díky tomu můžete nastavit rodičovskou kontrolu, aniž by ovlivňovala váš účet.

Rodičovská kontrola dokáže například filtrovat webové stránky, aby se vaše dítě nedostalo k nevhodnému obsahu.

Jestliže používáte Windows 10, zadejte do vyhledávání „Možnosti pro rodinu“ a pak pokračujte v nastavení rodičovské kontroly. Automaticky se tím zapne striktní režim procházení webu v prohlížeči Microsoft Edge a současně se deaktivuje možnost anonymní surfování.

Pokud pracujete na počítači Mac, přihlaste se do počítače a vyhledejte „Uživatelé a skupiny“. Pak přidejte účet pro vaše dítě a umožněte rodičovskou kontrolu. Mějte však na paměti, že pro nastavení rodičovské kontroly musíte být administrátorem zařízení.

Dokument V síti
Odborník k dokumentu V síti: Predátoři lákají děti na velké peníze či mobily

3) Bezpečná hesla

Pamatovat si všechna hesla je náročné. Díky domácí výuce se však děti mohou naučit, jak svá hesla spravovat. Některá hesla, například hesla pro online zdroje, která přidělila škola, ale pravděpodobně nebudete moci změnit. U všech hesel, která můžete aktualizovat, je však dobré změnit výchozí hesla na jiná, která budete znát jen vy nebo vaše dítě.

4) Heslo přímo od dětí

Vytvářet těžko prolomitelná hesla mohou i samy děti. Začněte slovy, která odrážejí jejich zájmy, aby byla hesla lépe zapamatovatelná, a poté společně vytvářejte hesla složitější. V závislosti na věku a schopnostech vašeho dítěte možná budete chtít začít s jednoduchými postupy a poté, až bude připraveno, přejdete ke složitějším, kombinovaným frázím, které obsahují znaky a číslice.

Například:

  • Dětská fráze >>> Jednoduché heslo >>> Složité heslo
  • Mám rád zmrzlinu >>> Mamradzmrzlinu >>> M^mR^d?linu!
  • Můj medvídek Eda >>> MujmedvidekEda >>> MuMedE1d2a 

Rady, že si hesla nikam zapisovat nesmíte, dnes už dnes příliš neplatí. Hesla zapsaná na papírku však nenechávejte poblíž vašeho zařízení. Využít můžete také funkce správce hesel.

Teenageři se potřebují vymezovat vůči rodičům, být nezávislí, mít kolem sebe kamarády a zažívat první lásky. Koronavirus všechny tyto potřeby potlačil, což s sebou zákonitě nese negativní důsledky.
Covid ničí i děti. Častěji uvažují o sebevraždě a trpí depresemi nebo anorexií

5) Ochrana soukromí – bez přístupu kamery

Mluvte s dětmi o ochraně soukromí. Vysvětlete jim, že nemají sdělovat citlivé informace. Opatrní ale buďte i vy. Dávejte si pozor na udělování oprávnění a zkontrolujte, jaké aplikace mají přístup k vaší poloze a mikrofonu. A pokud to opravdu nepotřebujete, nedávejte webům přístup ke kameře vůbec. Nezapomínejte však ani na zabezpečení zařízení. Zkontrolujte, jestli mají vaše zařízení instalován bezpečnostní software.  

Rychlé tipy pro práci s vyhledávačem:

  • Používejte některý z antivirových produktů pro domácnosti, který zahrnuje i rodičovské filtrování webu. Získáte tak kontrolu nad webovým obsahem, ke kterému mají vaše děti v počítači přístup.
  • Využijte funkce vyhledávače na ​​omezení přístupu na webové stránky pro dospělé. I když tyto filtry nejsou stoprocentně účinné, snižují pravděpodobnost, že se na obrazovce objeví nevhodné výsledky se sexuálním obsahem.
  • Chcete-li filtrovat výsledky Googlu, podívejte se na instrukce filtrování explicitních výsledků pomocí Bezpečného vyhledávání poskytované Googlem.
  • Jestliže používáte prohlížeč Bing, použijte nápovědu Microsoftu, jak blokovat obsah pro dospělé s funkcí SafeSearch.