„Věřím, že to budou měsíce, které přinesou zlepšení proti tomu, čím jsme procházeli v minulém roce, kdy jsme byli vystaveni masivní vlně covidu ve variantě omikron, pak přišla válka na Ukrajině, vysoká inflace a problémy s energiemi. To vše silně ovlivnilo život lidí i fungování firem a způsobilo určitý pocit nejistoty a nespokojenosti. Všechny prognózy odborných institucí ukazují, že letošní rok by mohl být lepší, očekává se snížení inflace i ceny energií, u pohonných hmot už jsme na předválečné situaci. Ovšem to nejpodstatnější, co zároveň nemůžeme ovlivnit, je vývoj situace na Ukrajině. Pokud by se Rusko vzdalo svých agresivních plánů a zavládl by mír, významně by to celou situaci zklidnilo a odstranilo příčinu všech dalších problémů,“ uvedl Fiala.

Lidem se daně nezvýší

Ten v novoročním projevu sdělil, že ministr financí Zbyněk Stanjura připravuje návrh na úsporu 70 miliard korun, jež se však nedotkne letošních vládních priorit: armády, výstavby dálnic a vzdělávání. Moderátorku zajímalo, zda toho vláda chce dosáhnout mimo jiné zvyšováním daní. „Nechceme zvyšovat celkovou daňovou zátěž, neboť jsme si jisti, že lidé mají mít ve složitějších chvílích více peněz ve svých peněženkách a firmy mají mít k dispozici finanční prostředky. O tom jsme v minimálně v koalici Spolu přesvědčeni.“

Český premiér Petr Fiala.
Budeme šetřit, ale nezvýšíme kvůli tomu lidem daně, řekl premiér Fiala

Včetně lidovců, jejichž předseda Marian Jurečka chce daňové téma otevřít? „Není to tabu, debatu vedeme a také jsme přistoupili ke speciální válečné dani, která zvyšuje příjmy státního rozpočtu a posiluje příjmy státního rozpočtu a umožňuje hradit zastropování cen energií. Diskuzi o tom, zda některé položky neupravit, povedeme, ale vylučuji, že bychom zvýšili celkové daňové zatížení. To není cesta, která by se nám v budoucnu vyplatila. Jsem spíš zastánce úspor na výdajové straně a lepšího cílení opatření na pomoc obyvatelstvu, omezení jejich plošnosti,“ řekl premiér.

Dodal, že k tomu mají k dispozici celý katalog opatření, který připravila Národní ekonomické rady vlády.

S určitou hrdostí pak uvedl, že už v rozpočtu na letošní rok vláda navýšila prostředky na infrastruktury, které jsou důležité pro budoucnost, tedy bezpečnost, dopravní stavby a vzdělávání. „Jsou to rekordní částky a v tom chceme pokračovat,“ pravil.

Zákonem daná dvě procenta na obranu

Ve středu kabinet schválil několik zásadních návrhů. Především jde o zákonnou garanci minimálních výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP ročně. Jde o závazek v rámci NATO, ale není to až troufalý krok ve směru k budoucím vládám? Co když válka na Ukrajině skončí, v Rusku se vlády ujme demokratická vláda a nebude důvod tolik zbrojit?

„Z každé krize se má člověk i stát poučit. A to poučení ze současné je, že musíme investovat do své bezpečnosti, nemůžeme být překvapeni, mít zastaralé zbrojní systémy, ale je nutné mít moderní armádu, která bude schopna zajistit obranyschopnost země. A v tomto případě jde vždy o dlouhodobé investice. Není možné, aby v klidnějších situacích nějaká příští vláda řekla, že zase může výdaje na obranu snížit třeba na jedno procento HDP. Musí jít o trvalý závazek. Bezpečnost a obrana je jednou ze základních funkcí státu, kterou nikdo nemůže nahradit,“ řekl Fiala. Opětovně zdůraznil, že nejde o prosté nákupy techniky, ale také o rozvoj ekonomiky, zapojování českých firem a výzkumu.

Český premiér Petr Fiala.
Situace na úřadech práce se zlepší, reagoval na kritiku premiér Petr Fiala

Zásadním způsobem se též změní pravidla pro financování velkých strategických projektů, které trvají více let, mají zásadní dopad na obranyschopnost státu a počítají s rozpočtem nad 300 milionů korun. O nich bude rozhodovat vláda. Není to cesta ke zcela netransparentním přesunům peněz?

„Všechno v oblasti bezpečnosti, byť se to zprvu dělá v utajeném režimu, je nakonec zveřejněno. Snažíme se, aby bylo možné efektivněji pracovat s prostředky, které jdou na zbrojní akvizice, přesouvat je z roku na rok a nakládat s nimi strategičtěji. Nám se zatím daří rozpočtové prostředky vyčerpávat, ale tento mechanismus k tomu má dát trvalé předpoklady,“ konstatoval Fiala.

Moderátorku zajímala reakce na slova prezidentského kandidáta Josefa Středuly, že v Mošnově už se připravuje vojenská americká základna. V debatách Deníku přitom premiér několikrát ujistil, že nic takového není na stole. „Mohu zopakovat a potvrdit, že nám nikdo nic podobného nenabízí, na stole to není, o ničem takovém se nejedná. Někteří prezidentští kandidáti asi nevědí, čím by zaujali, tak se snaží vymýšlet různé konstrukce, které neodpovídají realitě,“ podtrhnul.

Zdroj: Deník

Hladík může být jmenován v březnu

A na závěr ještě kauza nejmenování ministra životního prostředí. „Jsem přesvědčena, že Miloš Zeman odmítl Petra Hladíka proto, že je příznivec zelených technologií a evropského pohledu na klima a Green Deal,“ nadnesla moderátorka a premiéra se dotázala, zda to vnímá stejně.

Český premiér Petr Fiala.
Penze, peníze pro Ukrajinu, uchazeči o Hrad. To nejlepší z debat s Petrem Fialou

„Pan prezident uvedl nějaké svoje důvody, nechci ztrácet čas tím, že to budu komentovat. Platí moje dlouhodobé přesvědčení, že odpovědnost za to, kdo je členem vlády, je na vládních stranách, na koalici a premiérovi, který návrhy předkládá. Prezident o tom může diskutovat, může hovořit s kandidáty a vznášet námitky, ale pokud na tom premiér trvá, má kandidáta jmenovat, protože my odpovídáme občanům a sněmovně za výsledky své práce. Logicky tak máme právo si zvolit vládní obsazení, které považujeme za správné,“ sdělil.

Doplnil, že pokud vedení KDU-ČSL potvrdí nominaci Petra Hladíka, on na ní budu trvat. Petr Fiala předpokládá, že situace se během několika týdnů vyřeší. Moderátorka to shrnula slovy, že zhruba kolem 10. března tak lze čekat jmenování Petra Hladíka šéfem resortu životního prostředí.