Chlapci a muži chodí na koledu s pomlázkou, symbolicky šlehají ženy a dívky zelenými proutky, které údajně přinášejí "pomlazení". Za odměnu dostávají malovaná nebo čokoládová vajíčka. Na Moravě dodnes nevymizel zvyk polévání studenou vodou, která má člověka očistit od hříchů a osvěžit.

V České republice ale letos platí kvůli pandemii koronaviru nouzový stav, je omezený volný pohyb - lidé bez závažného důvodu nesmějí překračovat hranici okresu, ve kterém bydlí. Vláda navíc důrazně doporučuje, aby se lidé stýkali jen se členy vlastní domácnosti, případně s těmi, o které pečují.

Kvůli epidemii koronaviru platí o Velikonocích různá nařízení. Víte, jaká to jsou?
PŘEHLEDNĚ: Velikonoce v dobách covidu. Zakázána je pomlázka i návštěvy

Vládní politici odůvodňují trvání přísných protiepidemických opatření i přes Velikonoce tím, aby se neopakovala situace z loňských Vánoc, po kterých prudce vzrostl počet nových případů.

Velikonoční pomlázka je doložena už ve vzpomínkách pražského kazatele Konráda Waldhausera žijícího ve 14. století. Na Velikonoční pondělí se dodnes koleduje hlavně v těch regionech, které dodržují lidové zvyky, nicméně skupinky chlapců a mužů obcházející sousedy a známé jsou vidět i ve velkých městech.