Výstraha platí pro nedělní odpoledne a trvá až do pondělních ranních hodin. Na některých místech mohou bouřky přinést vítr dosahující v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, kroupy a přívalové srážky. Napršet může až 80 milimetrů.

Blesk pročísl oblohu při silné bouřce. Ilustrační snímek
O víkendu zasáhnou Česko silné bouře s krupobitím

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ varují meteorologové.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ dodává ČHMÚ.

Přívalové deště mohou v některých částech země způsobit vzestup hladiny řek. Největší nebezpečí panuje v povodí řek Úhlavy a Úslavy v Plzeňském kraji, kde by hladiny mohly dosáhnout až 3. stupně povodňové aktivity.  

Další silné bouřky s krupobitím se mohou objevit v celém Česku také od pondělních 12:00 do úterních 03:00. Zvláště silné budou opět na jihu země, kde může spadnout až 50 milimetrů srážek a vítr bude mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.