V Česku se povinně očkuje proti devíti nemocem. Někteří rodiče však mají z očkování strach a odmítají jej, protože se bojí případných následků. Hovoří zejména o snížené imunitě dítěte, vzniku autismu, apod.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.
Krátkozraké Česko: novou léčbu dostane jen pět procent diabetiků

I když renomované studie tuto spojitost mnohokrát vyvrátily a naopak poukazují na pozitivní účinky očkování, někteří rodiče, podporovaní nejrůznějšími pseudoodborníky, si stále vedou svou. Výsledek? Rekordní nárůst případů onemocnění spalničkami, nemoci, která byla v Česku donedávna takřka vymýcena. Nebo zjištění, že tříletý chlapec z Brněnska má tetanus, onemocnění, se kterým bojují některé státy třetího světa, nikoliv ovšem Evropa. Chlapcova matka však odmítla očkování.

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: denílJednou z posledních studií, která jednoznačně prokázala, že očkování nemůže za autismus, byla ta od dánských lékařů. V letech 1991–2010 prověřovali 657 461 dětí narozených v Dánsku a celkem našli 6517 dětí s autismem. Zaměřili se třeba na to, zda nejsou očkované děti zranitelnější nebo zda nepodstoupily více očkování brzy po sobě atd. Data následně analyzovali a jakoukoli souvislost mezi výskytem očkování a vznikem autismu nenašli.

Nezádoucí účinky. Co dělat?

Po očkování však může u některých dětí reakce přece jen nastat. Mezi nejčastější patří začervenání v místě vpichu nebo i zatvrdnutí, které může přetrvat pár týdnů. „Rodiče by měli být připraveni na to, že dítě může mít teplotu, bude nervóznější i spavější. Výjimečně se setkáváme s tím, že má febrilní křeče či dlouhotrvající neutěšitelný pláč,“ uvádí Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Ilustrační foto
Pavla překvapila bolest na hrudi. Žije díky manželčině pohotové reakci

Co dělat: Mají-li rodiče podezření na nežádoucí účinky spojené s očkováním, měli by ihned informovat svého lékaře, ale také to mohou rovnou sami elektronicky nahlásit na Státní ústav kontroly léčiv (SÚKL). Důležité je vědět šarži očkovací látky a také konkrétně popsat, jaké nežádoucí účinky zaznamenali. Jedině tak se dá u konkrétních vakcín vysledovat a vyhodnotit možné příčinné a třeba i neznámé souvislosti.

Pokud rodiče očkování odkládají na pozdější věk nebo jej vůbec odmítají, mohou zažít problém při zápisu dítěte do mateřské školky, tam totiž nenaočkované nevezmou.

Celý článek čtěte v magazínu Zdraví, který je součástí čtvrtečních regionálních Deníků

V magazínu se navíc dočtete:

- Jak to vypadalo v socialistických lékárnách
- Síla nenápadné bylinky-
- Byla kostymérkou, nyní bojuje s onemocněním plic
- Zdravotnictví kdysi a dnes

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.