Na Orlickoústecku řádí zloději výfuků. Scénář je u všech případů stejný - v noci skrytí pod rouškou tmy ze zaparkovaného auta uříznou výfuk i s katalyzátorem a prodají dál.

První z případů se stal na Králicku, kde jako každé ráno do práce spěchal dvaatřicetiletý muž. Po příchodu na parkoviště ke svému fordu se nestačil divit. „Bohužel tento případ není v našem regionu jediný, od 2. července doposud evidujeme na Letohradsku a Žambersku dalších patnáct případů stejné majetkové trestné činnosti,“ přiblížila mluvčí policie Lenka Vilímková.

Různé značky i stáří

Pachatel či pachatelé se zaměřují na různé typy a roky výroby zejména osobních aut. „Udeřil již na značky Škoda Octavia, Fabia a Forman, také na Peugeot 106 i 406, Volkswagen Sharan, Suzuki Vitara, Subaru Legacy, Alfa Romeo, Citroen Jumper, Mitsubishi a Jeep Compas,“ vyjmenovala Lenka Vilímková. Předběžně vyčíslená škoda už činí téměř 80 tisíc korun, zlodějům hrozí až dva roky vězení.

Jaké mají zloději s ukradenými výfukovými potrubími a katalyzátory úmysly, zatím není jasné. Zdá se však, že pachatelé právě katalyzátor zřejmě poté použijí při opravě jiných automobilů nebo je dál prodávají případným zájemcům. „Proto buďte obezřetní jak při koupi katalyzátoru z druhé ruky, tak při opravě této součástky u vozidel. Pokud chcete mít jistotu, že automobilová součástka nepochází z krádeže, kupte ji v autorizované prodejně nebo servisu,“ upozornila Lenka Vilímková. „Pokud můžete, zabezpečte si své vozy nejlépe zaparkováním do garáže, případně jiným vhodným způsobem,“ dodala.

Městská policie. Ilustrační foto.
Krádež napodruhé nevyšla