„Vzhledem k trestní minulosti obviněného podali policisté návrh na vzetí do vazby. Soudce návrh akceptoval,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Vzhledem k tomu, že v uplynulých třech letech už byl za stejný trestný čin odsouzen, hrozí muži za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy až desetileté vězení. Drogu distribuoval na různých místech Orlickoústecka víc jak rok, část měl i pro vlastní potřebu.

V Pardubickém kraji je to letos už třetí úspěšný policejní zásah proti výrobcům a distributorům drog. Na konci ledna zadrželi kriminalisté dvaadvacetiletého muže, který prodával pervitin na Svitavsku. Odsouzen může být až na pět let. 

Dva dny před tím zasahovala policie na Sečské přehradě. Sedmadvacetiletý muž v rekreační chatce vyráběl pervitin a pěstoval marihuanu.

Za loňský rok informovala policie přinejmenším o třinácti případech v Pardubickém kraji. Patrně nejrozsáhlejší zásah, s krycím názvem Makumba, proběhl začátkem listopadu v Chocni. 

Čtveřice mužů vyráběla víc jak rok a půl v rodinném domě pervitin, který posléze distribuovala na různých místech kraje, mimo jiné na Českotřebovsku nebo Jablonsku. Při prohlídce policisté našli kilogram návykové látky, chemikálie a léky sloužící k výrobě nelegálně dovezené ze zahraničí, značnou finanční hotovost a dva osobní vozy značky BMW X5.

V polovině června zadržela zásahová jednotka v Moravské Třebové přímo na ulici před zraky kolemjdoucích třicetiletého nezaměstnaného prodejce pervitinu. Vzhledem k tomu, že za stejnou trestnou činnost byl už v minulosti odsouzen, putoval po zadržení do vazby.

Podobný osud stihl v dubnu pětatřicetiletého nezaměstnaného ve Svitavách, který byl už dříve za prodej pervitinu soudně trestaný. Rovněž jemu hrozilo až deset let vězení. A v červenci putoval do vazby další, třiatřicetiletý recidivista, který distribuoval pervitin na Svitavsku. Policie muže zadržela kvůli tomu, že před projednáváním obvinění před soudem vyhrožoval svědkům.

Pervitin patří v Pardubickém kraji mezi nejčastěji vyráběné a distribuované návykové látky. V dubnu zadržela policie osmadvacetiletou ženu a třiatřicetiletého muže, kteří prodávali pervitin na Chrudimsku. Podobný akční rádius, navíc rozšířený o Pardubicko měl i sedmadvacetiletý muž, který uvízl v síti chrudimského toxi týmu na konci června.

Pervitin vařil až do srpna loňského roku v panelovém bytě v Pardubicích osmatřicetiletý muž. Při výrobě návykové látky však došlo k výbuchu a následnému požáru.

Ostatní případy se většinou týkaly pěstování a distribuce marihuany. Patrně největší množství rostlin, celkem dvě a půl kila, zabavili policisté třiadvacetiletému, soudně trestanému muži v listopadu v Moravské Třebové. Další pěstitele kriminalisté zadrželi v lednu na Padubicku a v březnu a červnu na Chrudimsku a Orlickoústecku.

Drogy se dokonce našly i při květnové razii v pardubické věznici. Před třemi roky se zde jedenáct mladistvých věznů otrávilo léky na srdce.