Soudce jej uznal vinným z dvou trestných činů znásilnění. Oběťmi byly dívky ve věku 5 a 10 let, které dotyčný jako rodinný přítel dostal na hlídání a během toho je osahával na přirození za účelem vlastního sexuálního uspokojení. Soud muži také nařídil ústavní sexuologickou léčbu.

Odsouzený muž se nejprve přes inzerát seznámil se svobodnou matkou se třemi dcerami. Žena ovšem odsouzeného popisovala spíše jako kamaráda, ve výpovědích z druhé strany zase zaznělo, že jej využívala k finančnímu zaopatření a hlídání dětí a po krátkém čase s ním přestala udržovat fyzický kontakt. Dcery mu však i na jeho žádost svěřovala dál. David M. je brával k rodičům do obce na Chrudimsku.

„Přestal jsem si rozumět s matkou a začal se s ní (pozn. red. s desetiletou dívkou) sbližovat, až jsem se zamiloval a začala mě vzrušovat. Nedokázal jsem se ovládnout, svého činu lituji,“ popsal David M.

OSAHÁVAL JE VE SPÁNKU

Dle obžaloby od září 2016 do ledna 2017 tak ve svém pokoji starší z holčiček osahával na přirození při hraní počítačových her. Dívku také nejméně ve dvou případech svlékl a osahával na přirození během jejího spánku. Obdobně si počínal v jednom případě i u mladší, pětileté dívenky. I jí v noci svlékl pyžamo a spodní prádlo, aby ji osahával.

Obě dívky dle obhajoby toto jednání strpěly, vzhledem ke svému nízkému věku nechápaly jeho protiprávnost ani jeho smysl a nedovedly se ani účinně bránit. Ze strachu pouze předstíraly probuzení ze spánku.

Ilustrační foto
Na silnicích v Pardubickém kraji vloni zemřelo třicet lidí

Mladší z dívek se pak svěřila matce. Ta nejprve událost řešit nechtěla. Do hry se potom ale vložila jak nejstarší sestra, tak oba otcové, kteří si Davida M. pozvali k vysvětlení jeho jednání. Následně věc začala řešit policie. Druhá dívka se svěřila až lékařce při gynekologické prohlídce. Styděla se a byla překvapená, že se podobná věc stala i její mladší sestře.

Dle posudku soudních znalců má David M. vrozenou poruchu. Není schopen navazovat vztah s ženami a nechápe namlouvací rituály mezi dospělými a není pro ně tím pádem ani atraktivní. V případě dětí však tyto normy chování, které jej odrazují, nejsou přítomny a v případě sexuální frustrace tak může zaměřit svou pozornost i na dívenky.

„V průběhu skutku byl vzrušen už z pouhé přítomnosti dívenek. Jeho ovládací schopnosti byly snížené, rozpoznávací však byly plně zachovány,“ uvedla soudní znalkyně.

UPŘÍMNÁ LÍTOST

Soud k těmto zjištěním také přihlédl v rozsudku.

„Byť se jedná o mimořádné závažný skutek, soud přihlédl k plnému doznání, které bylo širší než výpovědi poškozených, a spolupráci obžalovaného, jako i k jeho přání podstoupit léčbu. Své jednání si uvědomuje a soud věří i tomu, že vyjádřená lítost je v tomto případě upřímná,“ uvedl předseda senátu krajského soudu Roman Drahný.

Rozsudek je pravomocný, obě strany se na místě vzdaly práva na odvolání.

Ilustrační foto.
Pořezal a oloupil mě snědý muž! Přepadení si vymyslel