Jeden z podnikatelů únos nepřežil. Muži, kterým hrozilo až 16 let vězení, se od obžaloby distancují. „Od začátku říkám, že s tím nemám nic společného,“ prohlásil už u hradeckého soudu šestačtyřicetiletý Slovák Marek Majkut, který je považován za vůdce gangu a kterému soud udělil čtrnáct let odnětí svobody.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové v červnu roku 2015 vylákali Majkut, Juraj Chabada (52) a Ukrajinec Mykola Zaduba (44) podnikatele (62) z Vysokého Mýta do restaurace na Chrudimsku. Podnikatel se shodou okolností několik let předtím zodpovídal u soudu, že fingoval vlastní únos, aby získal peníze, a z činu obviňoval podnikatelku, s níž měl spory. Obžalovaní muže do restaurace nalákali pod záminkou, že mu předají nahrávku týkající se jeho únosu.

Místo nahrávky mu však zasadili několik ran do hlavy a nasadili mu pouta. Pak zajatce převezli do domku na Chrudimsku, kde ho svlékli, připoutali k židli a násilím ho přinutili vypít třetinu láhve vodky. „Marek Majkut vzal sika kleště, poškozenému kleštěmi mačkal prsty na rukou a požadoval po něm informace, kde má uschovány další finanční prostředky,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Pak únosci muže zanechali v domě a odjeli, ale když se vrátili, zjistili, že je mrtev. Tělo proto dali do pytlů a zahrabali v lese u obce Týnišťko. Sto tisíc, které měl unesený u sebe, si podle obžaloby rozdělili Majkut a Chabada.

Už o několik měsíců později gang zorganizoval druhý únos. Tentokrát se jeho obětí stal 36letý slovenský podnikatel. Na objednávku Jaroslava Holovky (36) muži podnikatele zavlekli z východního Slovenska do motorestu na Rychnovsku a žádali po něm milion korun.

Hrozili mu, že ho budou „řezat nožem, sypat mu do ran sůl, polévat ho vařící vodou, trhat mu nehty a lámat prsty a potom ho zabijí“. Muž vyvázl zraněný, ale živý. Únosci však namísto požadovaného milionu dostali 75 tisíc, které ho přinutili vybrat z bankomatu.

Vrchní soud se pozastavil nad tím, že ačkoliv první únos skončil tragicky, obžalované to od dalšího činu neodradilo. „Několik měsíců po prvním skutku, kdy poškozený zemřel, se šli dopustit podobného jednání. To naprosto zvyšuje škodlivost jejich jednání měrou, řekla bych, až nevídanou, alespoň v naší praxi,“ uvedla k pachatelům soudkyně Vanda Činková.

Zatímco muži tvrdili, že jsou bez viny, obžaloba žádala jejich potrestání za vraždu. Vrchní soud však nevyhověl ani jedné straně.

S nejpřísnějším trestem i tentokrát odešel Majkut, který dostal 14 let vězení. Další dva souzení, Juraj Chadaba a Mykola Zaduba, dostali dvanáctiletý trest a Jaroslav Holovka si odpyká ve vězení pět let. Holovka a Zaduba budou navíc vyhoštěni z ČR.