Václav Špaček z Lanškrouna stanul před soudem za to, že vloni v dubnu zabil svoji družku. Počkal si, až půjde spát. Nad ránem si vzal gumové rukavice, pustil televizi a pak svou družku nejdříve udeřil sekáčkem na maso, který si dopředu v bytě schoval. Potom ji pobodal kuchyňským nožem a nakonec ji udusil. Žena se asi dvacet minut bránila.

Podle obžaloby své družce způsobil 14 sečných ran do hlavy, tři do krku a další do horních končetin. Podle obžaloby žena utrpěla mnohonásobná bodná a sečná poranění na hlavě, krku i těle. Žádné z nich nebylo samo o sobě smrtící, žena zemřela kvůli krvácivému šoku. Muž se po činu sám udal policii.

Psali jsme:

Václav Špaček u soudu
Partnerku zavraždil sekáčkem na maso. Muž z Lanškrouna dostal výjimečný trest

„Podmínky pro uložení výjimečného trestu máme za splněné,“ sdělil ČTK předseda odvolacího senátu Robert Fremr. Soud přihlédl mimo jiné k surovosti činu, žena podle rozsudku umírala nejméně deset minut.

Obžalovaný u soudu v Pardubicích letos v lednu tvrdil, že se rozhodli společně spáchat sebevraždu.

„Dospěli jsme k názoru, že nemáme pro co žít. Byli jsme rozhodnuti ukončit život oba. Ona řekla, že už nechce žít a nechce být,“ tvrdil před soudem obžalovaný Václav Špaček.

Vražda v Lanškrouně. Muži, který byl v minulosti trestán, nyní hrozí 12–20 let vězení.
Vraždu ženy v Lanškrouně muž promýšlel. Napadl ji ve spánku sekáčkem na maso

U soudu se k činu přiznal a také ho litoval. „Svého činu lituji. Já už tu lítost projevil hned několik málo minut po činu. A projevovat ji budu pořád,“ řekl Špaček. Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové, která navrhovala trest ve výši 25 let nepodmíněně, je ale vyjádřená lítost muže pouhá sebelítost. Od pardubického soudu odešel v lednu s výjimečným trestem 23 let nepodmíněně. Vrchní soud v Praze verdikt jen potvrdil.

Video z loňské eskorty muže do vazby:

Zdroj: Policie ČR