Případem se policie začala zabývat před rokem, právě ve vánočním období. Šestapadesátiletý podnikatel se záhadně ztratil 22. prosince na Trutnovsku a jeho rodina na Štědrý den požádala o pomoc policii, která zahájila pátrání.

„Za necelých 24 hodin jsme bohužel muže nalezli mrtvého. Od počátku bylo zcela jisté, že se stal obětí násilného trestného činu," informovala tehdy policejní mluvčí Ivana Ježková.

Ve stejné době policie už měla i Michala Voříška, kterého z vraždy podezřívala. „Zpočátku zadržený muž všechno popíral, nicméně posléze se pod tíhou důkazů k činu plně doznal," uvedla mluvčí.

Motivem zločinu byly peníze. Voříšek pro podnikatele pracoval jako účetní, ale podle vyšetřování jeho finance spravoval velmi podivně. Převáděl je na vlastní účty – a nebyl příliš skromný: zpronevěřená částka přesáhla 15 milionů korun. Většina peněz skončila ve výherních automatech.

Účetní nemohl počítat s tím, že tak velká zpronevěra nevyjde najevo. Osudného dne nalákal podnikatele, který trval na vrácení peněz, k sobě domů, a podle obžaloby mu zasadil 39 ran nožem. Pobodaný muž na následky velmi vážných zranění zemřel. Voříšek vyčistil místo činu savem, tělo dal do igelitových pytlů a pokoušel se je umístit do podnikatelova auta. To se mu však nepodařilo, a tak mrtvého schoval do dřevníku na zahradě. Při domovní prohlídce policii úkryt ukázal.

Voříšek u soudu tvrdil, že si peníze jen vypůjčil. S podnikatelem se však prý dostal do konfliktu, a to vedlo k tomu, že ho napadl nožem. Jeho zpronevěry a podvody však byly rozsáhlejší. O dalších devět milionů připravil obec Malá Úpa, pro niž také pracoval jako účetní. Hlavní líčení pokračuje 9. ledna výslechem svědků. Obžalovanému hrozí až dvacetileté vězení nebo výjimečný trest.