V prvním případě šlo o cyklistický závod, který v pátek 4. srpna v Lanškrouně krátce před sedmou hodinou večerní narušoval jednatřicetiletý muž z Ústí nad Orlicí, když přecházel vozovku v místech, kde měl v tu dobu projet peloton závodníků. „Policista zajišťující kontrolu bezpečnosti silničního provozu ho vyzval, aby se zastavil a kvůli jeho bezpečnosti a účastníků závodu se vrátil na chodník. Muž na tuto výzvu nereagoval a pokračoval dále v chůzi. Aby dopravní policista zabránil střetu s cyklisty, použil proti němu donucovací prostředky,“ uvedla tisková mluvčí policie Lenka Vilímková.

Muž s policisty i nadále nespolupracoval, nechtěl prokázat svoji totožnost a snažil se z místa odejít, proto byl zadržen a podroben dechové zkoušce na alkohol s naměřenou hodnotou 2,55 promile alkoholu v dechu. Nakonec putoval na záchytku.

Druhý případ se stal při silniční kontrole v sobotu 5. srpna dopoledne v jedné obci na Orlickoústecku. Řidič mazdy na výzvu nezastavil, snažil se policistům rychle ujet. Se zapnutými majáky ho dojeli u kulturního domu, kde zastavil a snažil se utéct. Skončil v poutech. „Zajištěný osmnáctiletý mladík ujížděl zřejmě proto, že měl na vozidle propadlou technickou kontrolu,“ dodala mluvčí.

Třetí případ se stal ze soboty na neděli 6. srpna v obci na Českotřebovsku. Policisté vyšetřovali přestupek, bránil jim v tom šestadvacetiletý muž a nepomohly ani opakované výzvy. „Deset minut před půl druhou ráno byl za pomocí donucovacích prostředků zajištěn,“ řekla Lenka Vilímková. Dechová zkouška na alkohol byla u muže s výsledkem 2,06 promile alkoholu v dechu, následně byl dopraven do protialkoholní záchytné stanice.

Pro všechny tři muže to tím neskončilo, ještě je čeká přestupkové řízení.