V pátek pozdě v noci došlo v obci Radlín u Heřmanova Městce k závažnému zločinu - pokusu vraždy. 

Podle dosavadních informací došlo ke konfliktu mezi dvěma muži, který vyústil až v útok nožem. Napadený utrpěl bodná poranění. Pachatel z místa činu uprchl. Pachatel nejprve před osmnáctou hodinou založil v obci požár. Po odjezdu hasičů a policistů se pak do obce vrátil a nožem zaútočil na přítele své bývalé manželky. Ten utrpěl bodná poranění v oblasti hrudníku. Život mu zřejmě zachránil rychlý zásah lékařů na operačním sále.

Policie vzápětí malou obec doslova obklíčila, na místo byly vyslány všechny dostupné hlídky z okolí včetně dopravní policie. Kriminalisté totiž už od počátku vyšetřování znali totožnost a přesný popis muže, který se měl vražedného útoku dopustit. Policisté v neprůstřelných vestách navzdory noci zahájili pátrání jak v samotné obci, tak v jejím okolí. Tuto práci ale komplikovaly zejména okolní lesy. Protože panovalo podezření, že by se pachatel mohl skrývat právě tam, byl ještě před půlnocí na místo přivolán vrtulník s termovizí. Vražda také nejspíše souvisí s požárem, který byl v obci založen navečer.

Policie od sobotního rána po pachateli zvlášť závažného zločinu pátrala v okolí místa činu. Rojnice policistů pročesávaly terén v okolí Morašic a Radlína. Nasazeno bylo několik desítek policistů z Chrudimska i Pardubicka včetně členů pořádkových jednotek a psovodů. Policejní hlídky dále střežily i místo, kde pachatel v noci zaútočil a také domek jeho rodičů v Morašicích, kde muž bydlel.

Krátce před polednem získali policisté důležitou stopu, která je přivedla do Heřmanova Městce. Tam v jedné z restaurací skutečně nalezli hledaného muže v alkoholickém opojení. 

"Pachatel byl příchodem policistů překvapen, takže se ani nezmohl na odpor. Policisté jej zadrželi a převezli na obvodní oddělení v Chrudimi, kde byly zahájeny první trestní úkony," potvrdil šéf krajské mordparty Milan Šimek. Na zadrženém muže s největší pravděpodobností čeká vazba. Podlle policistů mu za pokus vraždy hrozí trest v trvání deseti až osmnácti let odnětí svobody.

 

Související článek: Požár domu někdo chladnokrevně založil