Vyhověno pouze částečně. To je resumé soudního sporu o skoro 23 milionů, který vedl výtvarník a bývalý starosta Ústí nad Orlicí Richard Pešek. V říjnu 2011 měl v Orlickoústecké nemocnici podstoupit operaci ucha, při anestezii ale došlo ke komplikacím. Na deset minut se zastavil jeho krevní oběh a poté byl měsíc v umělém spánku. Je odkázán na invalidní vozík a trpí křečemi.

Obrazů se nedočkali

Orlickoústeckou nemocnici Pešek žaloval o 23 milionů korun jako bolestné a náhradu společenské újmy a ušlého zisku. „Žalobě bylo částečně vyhověno, částečně byla zamítnuta,“ uvedl soudce Jan Morávek. Richard Pešek má dostat bezmála 11 milionů korun, tedy téměř polovinu požadované částky.

V rámci řízení soud vyslechl několik svědků, a to i ze zahraničí – z Itálie, New Yorku. Byl mezi nimi i podnikatel a provozovatel restaurace z USA, který si u Peška objednal čtyři obrazy. Jejich dodání se už ale nedočkal. Stejně jako svědek, který si u Richarda Peška objednal obraz za bezmála sto tisíc korun. Chtěl si ho nadělit jako vánoční dárek.

Soud již dříve přiznal odškodné přes 400 tisíc korun Peškově manželce Aleně a po 150 tisících korun oběma dětem – Aleně a Richardovi.

Verdikt o přiznaných 11 milionech padl v úterý odpoledne. Podle soudce Jana Morávka má soud nyní třicet dnů na vyhotovení rozsudku a účastníci řízení pak mají lhůtu patnácti dnů pro podání odvolání.

Vystavovali v Mýtě

Richard Pešek se na veřejnosti příliš neobjevuje, vidět ho ale mohli ti, kteří dorazili na vernisáž výstavy do vysokomýtské galerie.

V lednu loňského roku totiž společně se synem Richardem a dcerou Alenou zahájili bezmála dvouměsíční výstavu 3 spojená umění ve výstavním cyklu galerie zvaném Talent napříč generacemi. Na vernisáž si tehdy našlo cestu zhruba 120 návštěvníků, kteří mohli vidět obrazy, grafiky, plastiky či ukázky kostýmů i scénografie.

Ilustrační snímek.
Firma čerpala dotace na stroje, které vůbec nekoupila