Tento pocit si v minulých týdnech zažila pětačtyřicetiletá žena, která svůj mobilní telefon značky Huawei Honor 8 ztratila na jedné z ústeckých ulic. Telefon tu ale neležel dlouho, vzápětí jej našel čtyřiadvacetiletý mladík. Mobil si ale nechal.

Nález se má odevzdat

„Muž měl nález zatajit a telefon užívat pro svoji potřebu,“ potvrzuje mluvčí policie Lenka Vilímková s tím, že škoda, kterou způsobil, byla vyčíslena na devět tisíc korun. „To, že nalezneme ztracenou věc, neznamená, že se automaticky stáváme jejím novým majitelem,“ varuje mluvčí a dodala, že vzhledem k tomu, že škoda přesahuje částku pěti tisíc korun, muži hrozí až rok vězení. „Orlickoústečtí policisté prověřováním případu nepoctivého muže vypátrali a ve zkráceném přípravném řízení mu sdělili podezření z přečinu zatajení věci,“ konstatovala Lenka Vilímková a dodala, že pro ženu má událost šťastný konec: mobilní telefon se jí neprodleně vrátí.

Policie radí..
„Pokud se stanete nálezcem věci, měli byste ji odevzdat jejímu majiteli. Není-li to možné, obraťte se na městský nebo obecní úřad, kde vedou evidenci ztrát a nálezů. Pokud nalezená věc najde svého majitele, má nálezce, dle občanského zákoníku, právo na odměnu ve výši deseti procent z ceny věci,“ říká mluvčí policie Lenka Vilímková.