Jejich řádění poznamenalo deset bytových domů na sídlišti U Dvora, místní kulturní dům, několik garáží, dvě zaparkovaná auta, budovy distribučních trafostanic a tenisovou zeď. „Bez povšimnutí nezůstaly ani betonové pilíře železniční stavby, zeď u zámeckého parku a další plochy soukromých osob nebo organizací," uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková.

Na desítkách objektů se tak objevovaly znaky „RK", „2015", „BAKS", „FNS", „MNS", „Shattter" a další. „Odborným ohodnocením poškozených zdí a věcí byla škoda vyčíslena na téměř 53 tisíc korun," konstatovala mluvčí a dodala, že policisté dvacetiletému muži sdělili obvinění pro podezření z přečinu poškození cizí věci. „Pokud mu soud vinu prokáže, hrozí mu trest odnětí svobody až na jeden rok. Jednání nezletilé osoby jsme pro její věk odložili," doplnila Lenka Vilímková.

Sprejerství však trápí i další města. Ve Vysokém Mýtě loni kdosi posprejoval kostel Nejsvětější Trojice ve Vysokém Mýtě, v Lanškrouně zase na začátku loňského roku „čapli" sprejery, kteří malůvkami ničili vzhled objektů v Lanškrouně a Albrechticích a ve druhém případě v Cotkytli a Tatenici a ušetřen nezůstal ani interiér rozhledny na Lázku. V obou případech na Lanš-krounsku šlo o provinilce mladší osmnácti let.

(jan, zr)