Přesněji levotočivou svastiku, totalitní nacistický režim používal jako svůj symbol (Hakenkreuz) černou pravotočivou svastiku v bílém kruhu. Na neonacistickém vzkazu, který neznámý vandal zanechal na divadle, to však nic nemění. 

Podle starosty Petra Hájka řádili neznámí vandalové pravděpodobně v noci z pondělí na úterý. „Událost byla nahlášena nejen na Městskou policii, ale také na Obvodní oddělení policie ČR. Urážlivé nápisy se objevily na budově Roškotova divadla, kde došlo navíc k utržení kamery městského monitorovacího systému. Domnívám se, že poškození kamery je v přímé souvislosti s pomalováním objektu," sdělil na dotaz Deníku starosta.

Neonacistické symboly se objevily rovněž na dalších místech ve městě. Celkem bylo poškozeno asi patnáct budov. "Jedná se o nápisy na fasádách domů, plotů, přístřešků na popelnice," upřesnil Petr Hájek.

Kromě Roškotova divadla je svastika nasprejovaná i na budově Kulturního domu. Podle svědectví redaktorky Deníku Dany Pokorné byly nápisy na některých budovách už v neděli ráno. Není tedy vyloučeno, že neznámý sprejer táhl městem už v sobotu v noci. 

Kostel svatého Jakuba v České Třebové byl dějištěm tradičního Tříkrálového koncertu. Vystoupil Pěvecký sbor Církve adventistů sedmého dne a Smíšený pěvecký sbor Bendl pod vedením Josefa Menšíka a Davida Lukáše.
OBRAZEM: Tříkrálový koncert udělal tečku za letošní sbírkou

Na domě v Lukesově ulici je nasprejovaný znak SS (Schutzstaffel), ozbrojené složky NSDAP, a v Jilemnického ulici akronym A.C.A.B. Jedná se o zkratku složenou z počátečních písmen anglického výroku "All Corps Are Bastards", která se překládá jako "Všichni policajti jsou bastardi". Přes původ v radikálně levicovém prostředí je dnes zkratka používána pravicovými extremisty a fotbalovýmo hooligans.

Tomu, že ve městě nejspíše řádili polští fotbaloví ultras nasvědčují nápisy na dalších budovách. Jsou mezi nimi názvy polských fotbalových klubů KKS (Kolejowy Klub Sportowy) Lech Poznań, Cracovia Kraków, ŁKS (Łódzki Klub Sportowy) Lódź a ARKA Gdynia.

Řeší to policie

"V našem městě se nejen rozsahem, ale i použitými symboly jedná o zcela mimořádnou událost. V posledních letech jsme žádné podobné problémy nemuseli řešit. Samozřejmě, že se jedná o nepříjemnou situaci, došlo k poškození zejména soukromého majetku,“ pokračuje starosta.

Řádění neznámých vandalů už řeší policie. "Věc je nyní v šetření PČR, a to s ohledem na podezření ze spáchání trestného činu," dodal Petr Hájek.

"Od včerejšího dne máme v Ústí nad Orlicí nahlášeno zatím 14 posprejovaných objektů. Policisté zahájili úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, posprejované objekty dokumentují, vyslýchají jejich majitele, vytěžují kamerové systémy a současně pátrají po pachateli," potvrdila krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Podle policie škoda už nyní převyšuje 100 tisíc korun. "Vzhledem k tomu, že Roškotovo divadlo je národní kulturní památkou, škoda může být i několikanásobně vyšší," dodala Markéta Janovská.

Vandalismus tvrdě odsoudil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. "Někdo se v Ústí projevil. Vandalství nevyzrálé osoby. Jakékoliv obdobné projevy musíme jako společnost nadále odmítat. Viník možná vůbec neví nebo možná nechce vědět, co se dělo v Evropě v období 2. světové války. Hnusí se mi různé snahy o popírání holocaustu a činnost extremistů. Doufám, že se tento smutný případ prošetří," napsal Martin Netolický.

Požár paneláku v České Třebové
Policie obvinila dělníka kvůli požáru paneláku na Lhotce