Tempo vražedně pomalé a pro řadu řidičů i překvapení. Ulicemi Pardubic občas brázdí muž na elektrickém vozíku pro seniory. Část řidičů je však jeho počínáním zaskočena, zvlášť pokud se řadí do pruhů na křižovatkách stejně jako oni. A zaskočeni jsou právem.

O reakci na některé snímky z provozu jsme požádali policisty.

„Elektrický vozík či vozítko totiž sice český právní řád přímo nezná, ale nejblíže tomuto vynálezu je dle zákona o provozu na pozoemních komunikacích motorový vozík pro invalidy. Osoba ovládající takový vozík je z pohledu zákona považována za chodce se všemi důsledky a povinnostmi vyplývajícími ze zákona,“ konstatuje mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

Ilustrační foto
Věci neodnosili zloději, ale budoucí bývalá manželka

S názorem policie se ztotožňuje i firma, která tyto vozíky prodává. Vozík totiž není homologován pro provoz na pozemních komunikacích a uživatele odkazuje na stejné znění zákona.

Ten samozřejmě nezakazuje uživateli invalidního či jiného vozíku pohyb po vozovce. Pouze však za určitých podmínek, kdy například není možno užít chodníku či stezky. Hrát si ale na automobil v plném silničním provozu jeho uživatel rozhodně nesmí.

„Zákon o provozu na pozemních komunikacích v §53 a paragrafech následujících chodci nakazuje užít chodník, pokud jej lze použít. Je-li například blíže než padesát metrů křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod či podchod a podobně, musí chodec přecházet jen na těchto místech,“ dodává Jana Drtinová.

Videosouhrn Deníku – úterý 9. ledna 2018
Auto hnané drogami a za dobrotu zmlácen: podívejte se na videa dne