Pokles na všech frontách. Pardubickému kraji se propadají statistiky, ale je to důvod k radosti. Jde totiž o počty trestných činů, které policie za loňský rok zaznamenala.

PARDUBICE VS. ÚSTÍ

Statistiku nadále vedou Pardubice. Krajské město má nejvyšší počet trestných činů, i co se přepočtu na obyvatele týče. Na deset tisíc obyvatel zde ročně vyjde 137 trestných činů.

Nejbezpečněji si z okresních měst mohou připadat v Ústí nad Orlicí. Tam se, vyjádřeno statisticky, z deseti tisíc obyvatel dopustí trestného činu jen 98 osob ročně. Pardubicko, jako nejzatíženější region, má ale také něco, čím se může pochlubit. Počet trestných činů se proti předchozímu roku propadl o celou pětinu. To je vyšší pokles, než mají zbylé tři okresy dohromady.

Další příjemný bod je, že v kraji o 4 procenta stoupla objasněnost trestných činů.

VRAŽDA I POKUS O NI

Z nejzávažnějších trestných činů loňského roku lze jmenovat smrt novorozence v Dřenicích na Chrudimsku. Případ se odehrál v dubnu. Devětadvacetiletá matka několika dětí nechala po utajeném porodu zemřít své novorozeně a tělíčka se následně zbavila. Ženě za tento skutek hrozí 15 až 20 let odnětí svobody. K patnácti letům byl odsouzen také Tomáš Labutě z Pardubic. Ten se loni v květnu v Pardubicích pokusil o loupežnou vraždu v krejčovství. Ženu v krámku bodl nožem do krku. Motivem jeho činu byla snaha získat peníze na počítač. Pachatele zadržela policejní hlídka do deseti minut.

Celosvětový ohlas
Jeden trestný čin dotýkající se Pardubického kraje se vymyká regionálním statistikám. Dne 10. května loňského roku policie v Pardubicích kvůli hrozbě bombou uzavřela a evakuovala nádraží, radnici i další místa po celé republice. O manévrech, které způsobil 41letý muž z Hradce Králové, referovala na základě zpráv a snímků Pardubického deníku i zahraniční média.