Bitkař, bývalý vyhazovač, který svým postojem dává najevo připravenost rvát se. Nešel vždy cestou zákona, jenže to se změnilo. Teď Lee Morrison dává rady policistům. Učí je přežít v pouliční rvačce a z vlastní temné zkušenosti jim ukazuje, jak poznat, že se blíží malér a jak se na něj připravit.

Lee Morrison patří v současné době mezi světovou špičku na poli reálné sebeobrany. Pravidelně pořádá semináře sebeobrany po celém světě, a to i pro policejní nebo armádní bezpečnostní složky.

„Učím policisty taktiku obrany v situacích, které často potřebují. Jsou tři okruhy toho, co dělají: zadržet, eskortovat a mluvit s podezřelým – a to jsou situace, kde je pravděpodobnost násilného střetu vysoká. Jako policisté se s tím musí umět vypořádat,“ říká Brit Lee Morrison, který přijel školit i policisty krajské pořádkové jednotky.

Následky vichřice, se kterou se potýkali dobrovolní hasiči kolem Lázní Bohdaneč.
Vichřice může za vyšší počet výjezdů

V jeho případě platí pořekadlo „Z pytláka nejlepší hajný“, protože Lee nesekal vždycky latinu. „Říkám, že nejlepší cestou, jak policistu školit, není z knihy, ale z ulice. Ve svém životě jsem se už hodně ušpinil. Na šikmou plochu jsem vstoupil v jedenácti letech, byl jsem vyhazovač, rváč, zločinec, ale jednoho dne jsem si řekl dost – zacházíš daleko, nechceš skončit jako kriminálník. Teď je mi 50 let, mám znalosti, jak kriminalita a chování násilných predátorů fungují, a učím policajty znát, jak přemýšlí, jak pracuje zločinec,“ říká o sobě Lee Morrison.

Své praktické zkušenosti z pouličních bitek ukazuje v praxi. A spolu s tím i metodu, jak takovou bitku může policista rychle a rázně utnout holýma rukama.

„Musí to být rychlé, musí to s ním otřást a než se z toho vzpamatuje, už ho poutáš. Klíčem je rychlost a ráznost. Nemá cenu konflikt stupňovat, ale naopak – rázně nastoupit a až když spolupracuje, tlak uvolňovat,“ vysvětluje a předvádí. Dva rychlé tvrdé hmaty na hlavu zatřesou i figurantem v boxerské helmě.

Místo, kde k přepadení došlo
Policie hledá zloděje kabelky. Přepadl starší ženu

"Násilí je z 90% emoce a z 10% o fyzická síla, bojová umění jsou na tom přesně opačně. Pokud ale máte tohle v hlavě, k bojovému umění se nemusíte ani dostat. Psychologie zločince, násilného predátora, znalost umění klamu, to je všechno, co se policistovi může hodit. Už z řeči těla, gest, která jsou podvědomou a těžko kontrolovatelnou reakcí člověka na to, když říká lež, nebo se chystá útočit, už tohle může policistovi napovědět, že přichází problém a dojde na násilí. Řeč těla je jasná a pokud v takové situaci policista ví, co hledá, dovede být připraven. Vůbec nejlépe je, když už na základě toho přejde sám do akce, než aby reagoval na pachatele. Zákonitě – reakce je vždy pomalejší ať je trénovaný jak chce," říká Lee.

Policistům dále ukazuje jednoduché techniky svedení „problémové osoby“ na zem, spolupráci ve dvojici, jak reagovat v případě vlastního fyzického napadení, jak si ochránit svoji služební zbraň. Velice zajímavé, ale zároveň náročné jsou různé drily, které navozují fyzickou a psychickou zátěž během zákroku na ulici. Lee se snažil předat policistům během jednodenního semináře skutečně jednoduché, ale zároveň velice účinné sebeobranné techniky, které jsou použitelné v jejich službě. Soudě podle ohlasů samotných policistů na konci tréninku, se mu toto povedlo.

Lee Morrison patří v současné době mezi světovou špičku na poli reálné sebeobrany. Pravidelně pořádá semináře sebeobrany po celém světě, a to i pro policejní nebo armádní bezpečnostní složky. Jeho systém, Urbancombatives, představil formou celodenního semináře tento týden policistům Krajské pořádkové jednotky Pardubického kraje. Společně s ním zavítalo do Pardubic pod vedením Martina Mikoláška z klubu RBSD Olomouc (Reality Based Self Defense – Reálná sebeobrana) i několik českých instruktorů tohoto stylu.

Kuchyň pro tisíc lidí je teď zavřená.
Kuchyň pro tisíc lidí je teď zavřená