Podnikal v bankovních investicích, ale bez povolení a ani příliš úspěšně. Policisté uzavřeli vyšetřování samozvaného 49letého obchodníka s cennými papíry z Chrudimska, který nasekal škody do výše 90 milionů korun. Poškozených policie našla přes sedmdesát. Sliboval pohádkové zisky, hrál na šarm a luxus, konta však vyluxoval především svým známým.

Jeho podnikání začalo v roce 2010 a skončilo v roce 2016, kdy jej ukončila policie. Za tu dobu stihl svým investičním byznysem protočit přes čtyři miliardy korun a nyní mu hrozí i desetiletý pobyt za mřížemi.

Ty měl investovat na burze, ač v tomto oboru nikdy nepodnikal. Sám ale neplatil ani žádná pojištění a s evidencí vkladů od věřitelů si hlavu také nedělal.

„Obviněný svým věřitelům nabízel úroky ve výši 15 až 25 procent s tím, že peníze zhodnotí obchodováním na burze. Při rozkrytí jeho účtů jsme mezi lety 2010 až 2015 byli překvapeni i my,“ konstatoval vedoucí chrudimské hospodářské kriminálky Radek Klukan.

Obviněný totiž nejen nevlastnil potřebné bankovní povolení k provozování své živnosti, ale účetnictví nevedl a vypůjčenými penězi vyplácel předchozí věřitele.

„Pro stát a jeho kontrolní mechanismy byl neviditelný, neplatil ani zdravotní a sociální pojištění, nikdy nevlastnil žádné povolení k podnikání, které provozoval,“ konstatoval David Kakrda, zástupce vedoucího oddělení hospodářské kriminality pardubického policejního ředitelství.

Kompletace seznamu poškozených a výše škody zabrala policejním vyšetřovatelům z odboru finanční kriminality několik měsíců. Výsledkem je žaloba u Krajského soudu v Hradci Králové.

„Prozatím policisté prokázali, že svým počínáním podvedl 72 osob. Právní kvalifikace se i přes několikanásobné navýšení škody z původních 24,9 milionů korun na částku 89,2 miliónů nezměnila. Z pohledu vyšetřovatele jde o zvlášť závažný trestný čin podvodu. Spis nyní putující k soudu čítá 2500 listů a je svázán do 8 svazků a obdobně rozsáhlý je i seznam příloh a znaleckých posudků. Obviněný muž je i nadále ve vazební věznici a je ohrožen trestní sazbou v rozpětí od pěti do deseti let odnětí svobody,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.