Mělo se miminko, které má po komplikacích v Pardubické nemocnici poškozený mozek, narodit v Pardubicích? Nebo mělo přijít na svět už v Rychnově? Na tuto otázku ve čtvrtek hledali odpověď zástupci krajů a nemocnic na jednání u hejtmana Martina Netolického.

„Na základě všech dostupných informací nepovažuji postup nemocnice v Rychnově za správný. Porodník, bez toho aby pacientku viděl, nemohl zhodnotit, v jaké fázi porodu je. Jako lékař si nedovedu představit, že bych pacienta, který přijel do nemocnice, nevyšetřil,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Dvě odmítnutí

Jednání inicioval pardubický hejtman Martin Netolický, který chtěl spolu se svým hradeckým kolegou Jiřím Štěpánem a ředitelem hradecké fakultní nemocnice Vladimírem Paličkou najít původce problému ze začátku letošního června. Tehdy maminku z Vamberka, která začala rodit ve 33. týdnu, odmítla dvě zdravotnická střediska. Nakonec skončila v Pardubicích. Po zdárném porodu však začaly komplikace. Ty způsobil streptokok, který v sobě měla matka. Při porodu se jím může nakazit i dítě, proto je potřeba včas podat antibiotika. Holčička je však dostala později, než je doporučeno odborníky. Ve vážném stavu pak byla holčička převezena do hradecké fakultní nemocnice.

Podle Gottvalda by se na celý případ možná nepřišlo, kdyby se neozval právní zástupce rodiny. „Všichni musí pochopit, že mimořádné situace se musí včas hlásit vedení nemocnice. Zde došlo asi k tříměsíčnímu zpoždění. O celém případu jsme se dozvěděli až ve chvíli, kdy si právní zástupce rodiny vyžádal zdravotnickou dokumentaci,“ uvedl Gottvald.

Světlo do celého případu má v příštích dnech vnést i Ministerstvo zdravotnictví, na které se obě strany sporu obrátily. Podle Martina Netolického je největší překážkou úřednický šiml a nařízení o ochraně osobních údajů.

Zrádné GDPR

„Abychom měli rozklíčovaný celý případ od A do Z, musíme požádat rodičku, která prošla třemi zdravotnickými zařízeními, aby dala souhlas s vydáním zdravotnické dokumentace. Bez toho se dál nehneme. Tyto podklady následně předáme garantovi, kterým je právě Ministerstvo zdravotnictví,“ nechal se slyšet pardubický hejtman s tím, že se rozhodně nechce zbavit odpovědnosti z toho, k čemu došlo po porodu v Pardubické nemocnici, ale rád by znal anabázi celého smutného případu.

„Je mi však líto, že se jednání nezúčastnil radní zodpovědný za královéhradecké zdravotnictví Aleš Cabicar, či někdo z holdingu,“ dodal Netolický.

Předčasné soudy nechtěl vynášet ani Jiří Štěpán. „Došlo k pochybení, jehož finále známe, ale v tuto chvíli nejsem schopen komentovat, co se stalo předtím,“ poznamenal.

Detaily chce znát i ředitel hradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička. „Musíme znát detaily. Jediné, co zatím víme, že došlo k obrovské lidské tragédii. Bez důkazů však zatím nemůžeme nikoho obviňovat,“ uvedl Palička.

K celému případu se pak samotná hradecká nemocnice vyjádřila v tiskovém prohlášení, kde mimo jiné stojí: „Transport pacientky před porodem neměl na další vývoj situace žádný vliv. Sedmnáct hodin po narození dítěte požádali pardubičtí kolegové, zda bychom holčičku, která v tu dobu již byla v kritickém stavu, převzali do naší péče.“

Obrněné vozidlo Perun z přeloučského SVOSu
Obrněné „skládačky“ z Přelouče chrání vojáky i krále