„Provoz bez povolení v Klášterci jsme zjistili v dubnu, uložili jsme pokutu a vydali opětovný zákaz provozu. Proti pokutě se firma neodvolala a sankce tak nabyla právní moci,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

Čtvrtá pokuta, kterou společnosti Jasobal inspektoři uložili, tentokrát vyšplhala na 350 tisíc korun. Firma dostala už dříve za nepovolený provoz od inspekce tři pokuty ve výši 70, 120 a 600 tisíc korun. Celkem tak na sankcích zaplatila přes 1,1 milionu. Za poslední tři roky měla společnost roční obrat kolem 25 milionů korun.

Po kontrole požádala společnost krajský úřad Pardubického kraje o povolení výroby. Inspekce proto řízení o zastavení provozu ukončila, neboť důvody pro jeho vedení podle Lukáše Trávníčka pominuly.

V Klášterci nad Orlicí tak nyní firma vyrábí legálně. „Krajský úřad Pardubického kraje stanovil výrobci podmínky provozu a výrobu povolil,“ doplnil Trávníček. Podle vyjádření vedoucího odboru životního prostředí Martina Vlasáka, nevede v současné době krajský úřad se společností Jasobal žádné správní řízení.

„Z hlediska zákona o ochraně ovzduší jsme vydali 18. července povolení provozu vyjmenovaného zdroje znečišťování ovzduší. To je však pouze jeden z podkladů pro zahájení výroby,“ uvedl na dotaz Deníku Martin Vlasák.

Poprvé odhalili pracovníci České inspekce životního prostředí nelegální výrobu před dvěma roky v Chrasti u Chrudimi. „Dostali jsme několik stížností na provoz zařízení a na zápach z výroby,“ upřesnil v souvislosti s tím Lukáš Trávníček.

Firma se snažila na úřadech výrobu zlegalizovat, krajský úřad ale rozhodl, že záměr je nutné posoudit z hlediska vlivu na životní prostředí. Nepovolenou výrobu, kterou měla firma ukončit začátkem května 2016, provozovala i po uložení sedmdesátitisícové pokuty až do poloviny července. Inspektoři proto nařídili, aby byla výroba zastavena. A následovala druhá sankce.

Společnost po zákazu přesunula provozovnu z Chrasti do Pardubic. Nelegální výrobu zde inspekce odhalila v listopadu téhož roku. „Firmě jsme uložili už třetí pokutu a opětovný zákaz činnosti. Sankce je podstatně vyšší, protože se jednalo o opakované flagrantní nerespektování zákazu výroby a provoz bez povolení. Navíc se firma snažila ukrýt s výrobou na jiné místo,“ uvedl při té příležitosti Lukáš Trávníček.

V květnu loňského roku, poté co získala od krajského úřadu časově omezené povolení, začala firma legálně vyrábět bublinkové fólie opět v Chrasti. Zkušební provoz běžel do dubna 2018. Už vloni si však obyvatelé Chrasti stěžovali na obtěžování zápachem. Sepsali petici, ve které požadovali ukončení výroby. A radnice podala na společnost trestní oznámení kvůli údajnému porušení podmínek užívání stavby. Poté, co letos v dubnu povolení vypršelo, přesunula firma výrobu do Klášterce nad Orlicí.

Petr Šilar
Konec změny času? „Bouchám šampaňské,“ reagoval senátor