Na ubytovně v Lanškrounu na Orlickoústecku byli 6. července 2021 Holík a Vodák se dvěma nezletilými dívkami. Dali jim takzvané bonbony obsahující pervitin. Vodák v noci s jednou dívkou odešel pro cigarety, druhé se udělalo špatně. Holík jí dal asi tři dávky drogy rozmíchané ve vodě, po nichž sedmnáctiletá dívka po několika desítkách minut zemřela vinou selhání dechových a oběhových funkcí.

Devětadvacetiletý Holík podle státního zástupce Jana Vodičky při výslechu na policii řekl, že se domníval, že dívku další dávka pervitinu probere. Byl přitom zkušeným uživatelem drog. „Mrzí mne to, je mi to strašně líto,“ řekl v závěrečném vyjádření Holík.

Ústecká 21 klepe na dveře
Na automobilové závody do vrchu Ústecká 21 se přihlásila stovka jezdců

Předseda soudu Jan Šlosar řekl, že i když v důsledku jeho jednání dívka zemřela a pervitin jí podal vědomě, nebylo zjištěno, že by jí chtěl úmyslně usmrtit. „Na druhou stranu byl natolik zkušeným uživatelem pervitinu, že v situaci, kdy dívka projevovala významné zdravotní potíže v podobě křečí a teploty, musel vědět, že podáním další výrazné dávky pervitinu může dojít nejen k výraznému zhoršení zdravotního stavu, ale dokonce i ke kolapsu,“ uvedl Šlosar.

Jako polehčující okolnost vyhodnotil skutečnost, že přistoupil na uzavření dohody o vině a trestu, jinak by mu zřejmě hrozil vyšší trest.

Drogu si Holík opatřoval od Vodáka, který ji podomácku dlouhodobě vyráběl. Oba muži již byli trestáni, nyní jsou ve vězení za jiné trestné činy.