Lidské hyeny zaútočily. Už zase. Minulý čtvrtek hned na dvou místech. Úspěšné však podle všeho byly pouze v jednom případě.

Letos už osm případů

První případ se odehrál ve čtvrtek dopoledne v Českých Libchavách. Zatímco se starší žena snažila vyhovět muži, který zazvonil u jejích dveří s žádostí o vodu do chladiče, jejich otevření bryskně využily další dvě ženy, které paní domu okradly. Seniorka je sice během chvíle vykázala z domu, s prázdnou ale neodešly. Případ šetří policie.

Partičce pachatelů to ale nestačilo a téhož dne zaútočili znovu, v šestnáct kilometrů vzdálené Dolní Dobrouči. „I tento případ pokusu podvodu prověřujeme,“ potvrdila policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Přestože se o problematice „šmejdů“ hovoří téměř dnes a denně, policie na Orlickoústecku podle mluvčí od začátku roku řeší už osm takových případů.

Návštěva Vlády ČR v Pardubickém kraji, návštěva Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích.
Babiš řešil v Pardubicích traktor. Nebo nakladač?

Jen měsíc staré jsou pak dva případy ze Svitavska. „V jednom případě falešný kominík vybíral zálohu na opravu komína v Koclířově, ve druhém případě se vloudila do domu v Sušici na Moravskotřebovsku žena s klasickou legendou odpočtu vodoměru a vrácení peněz za energie,“ popsala případy mluvčí policie Markéta Janovská.

Neplaťte v hotovosti

Legend, se kterými podvodníci přicházejí, je několik. Jednou z nich je zmíněné vydávání se za pracovníka energetické společnosti. Ti pod pohrůžkou okamžitého vypnutí vody, plynu či elektřiny požadují uhrazení imaginárního nedoplatku. „Nikdo vám domů žádný přeplatek za energii nepřinese a nikdy za tyto služby neplaťte nikomu v hotovosti u vás doma,“ apeluje mluvčí.

Mezi další triky patří snaha opsat vodoměr či plynoměr, policie v kraji zaznamenala i „scénky“, ve kterých se podvodníci vydávali za pracovníky bytového družstva nebo za kamaráda rodinného příslušníka.

„Tady je jejich nejčastější ´pohádkou´ to, že někdo z rodiny měl dopravní nehodu, porouchalo se mu auto, ztratil peněženku, zastavili ho policisté a podobně, on u sebe nemá peníze, a tak si poslal kamaráda za vámi, abyste mu pomohli. Onen kamarád je však podvodník,“ upozorňuje Markéta Janovská a varuje i před podomním prodejem, výlety s prodejními akcemi a telefonními hovory.

Trať mezi Ústím nad Orlicí a Chocní.
Tunely mezi Chocní a Ústím ohrožuje podzemní voda