Kromě toho, že jsou nové panenky Barbie odlišné – mají různé barvy pleti a také postavy – rozšířil jejich výrobce také pole jejich působnosti. Mezi panenkami tak najdete vědkyně, lékařky, soudkyně či sportovkyně.

Tělesné proporce panenky dostaly reálnější obrysy, což chválili psychologové napříč celou zeměkoulí. Štíhlé panenky podle nich poškozují psychologický vývoj holčiček a nastavují jim jako normu přílišnou hubenost. Jenže… Panenky s ženskými tvary se tak velkým hitem, jak se očekávalo, nestaly. Ačkoli jsou stále k dostání, a to i na českém trhu, prodejům dominují jejich klasické, hubené sokyně, se kterými si hrály i maminky dnešní malé generace.

Pohanka s tempehem, houbami a fazolkami
JÍDELNÍČEK: Ani dietáři si nemusí odpírat vepřové!

Chtějí tak vypadat

panenka Barbie je pro mnoho žen synonymem krásy a nejspíš se na tom jen tak nic nezmění. Některé dívky však zašly ještě dál. Dalo by se říct, že jsou zjevem této plastové ikony přímo posedlé a chtějí vypadat jako ona.

Kvůli své touze přiblížit svůj vzhled umělému ideálu, neváhají utratit statisíce za plastické operace, drasticky hubnou a tráví hodiny v posilovně.

Nejdřív se pokusy mladých dívek proměnit se v živoucí panenku odehrávaly jen v zahraničí, dnes už několik živých „bárbín“ žije i v české kotlině. Fenomén živých panenek hýbe celým světem, první českou „bárbínou“ se stala Gabriela Jiráčková, která se snaží podobat těmto světoznámým panenkám kvůli oblibě plastového vzhledu.

Cvičení a pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu a hubnutí.
RADA: Pohyb léčí – zázrak jménem myokiny

„Důvodů, proč jsem se chtěla stát Barbie. bylo hned několik. První je takový, že jsem panenky Barbie od malička milovala a toužila se s nimi ztotožnit. Druhým důvodem byla touha po umělém vzhledu. V neposlední řadě to byla jakási potřeba a poslání, být živoucím důkazem toho, že vše si lze v životě splnit, jen se člověk nesmí bát a musí si za tím jít,“ uvedla mladá žena.

Make-up, vlasy, hygiena a oblečení jí denně zaberou dohromady přibližně dvě hodiny. „Začínám vždy sprchou, poté make-upem a bělením zubů, nakonec si upravím vlasy, obleču se a mohu vyrazit. Někdy jdu na nehty, kosmetiku, masáž nebo vlasy. Nechávám si prodlužovat vlasy, nehty, extravagantně se líčím a oblékám,“ uvedla dívka, která se nebojí kvůli svému snu jít ani pod skalpel. Prsa si nechala zvětšit na velikost 10 a také má upravený obličej.