Rakovina slinivky je tichý zabiják: její symptomy jsou tak dlouho nenápadné (a nebolí), až je takříkajíc pozdě. „Zhoubné nádory slinivky břišní (pankreatu) patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění. Je to zejména kvůli pozdní diagnostice. Ročně je v České republice diagnostikováno přes 2 000 nádorů slinivky břišní. Nejčastější výskyt je ve věku 60 až 80 let,“ uvádí na svém webu Masarykův onkologický ústav v Brně.

Rakovina slinivky a špenát

„Podle odhadů se v roce 2025 stane rakovina slinivky břišní v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí na nádorová onemocnění. Důvod? Pozdní diagnostika, rychlé lokální šíření nádoru a rychlé metastazování,“ doplňuje web Zdravé zprávy.

Zhoubná a nemilosrdná nemoc, která se stala osudnou také designérovi Bořku Šípkovi, tanečníkovi Richardu Hesovi, hercům Vladimíru Dlouhému a Patricku Swayzemu i operními pěvci Lucianu Pavarottimu, je logicky předmětem intenzivního zkoumání vědeckých týmů.

Jeden z nich se zaměřil na zjišťování účinků látek obsažených ve špenátu v souvislosti s léčbou rakoviny slinivky břišní.

Výsledky této japonské studie zveřejnil vědecký web National Center for Biotechnology Information s tím, že jedna z látek obsažených ve špenátu, monogalaktosyl diacylglycerol (MGDG), podstatně zvyšuje citlivost nádoru na ozařování a tedy i šanci na jeho likvidaci. „Špenát má nejvyšší obsah MGDG mezi dosud testovanou zeleninou, ovocem a obilovinami,“ zjistil japonský výzkumný tým a udělal tak nejspíš další krůček na cestě k úspěšné léčbě tohoto druhu rakoviny.

Slinivka je žláza umístěná
v břišní dutině mezi žaludkem a páteří. Kromě inzulínu a dalších hormonů vytváří také pankreatické šťávy, které pomáhají trávit potravu. Většina nádorů slinivky vzniká v kanálcích, jimiž prochází pankreatické šťávy.

Špenát však podle všeho funguje i jako součást jídelníčku, který má tu moc udržet metabolismus v kondici a uchránit ho před rakovinným bujením v trávicím traktu, jehož součástí je i slinivka. Lékařský web Singaram Gastroenterology zveřejnil seznam potravin, jejichž účinky jsou prokazatelné.

„Česnek obsahuje mnoho prospěšných živin, které mají pozitivní účinky na tkáně ve vaší slinivce. Lidé, kteří zahrnou česnek do své stravy, mají podle studie zveřejněné National Cancer Institute o 54 % nižší riziko, že onemocní rakovinou slinivky břišní,“ cituje web Singaram Gastroenterology. Hned za česnek pak zařadil probiotický jogurt a špenát, který podle něj „obsahuje vysoké hladiny vitamínu B a železa a jeho konzumací ochráníte slinivku břišní a snížíte riziko rakoviny slinivky břišní“.

Dalšími superpotravinami pro blaho slinivky jsou pak houby, třešně, brokolice, červené hrozny, sladké brambory, tofu, rajčata a borůvky.

Kyselinu šťavelovou zlikviduje horká voda

Pokud chcete opěvovaný špenát poprávu zařadit do svého běžného jídelníčku, vyvarujte se některých chyb, aby nenapáchal víc škody než užitku. I špenát má totiž své temné stránky.

„Špenát obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B5, provitamín A, vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, sodík. Obsahuje bohužel také kyselinu šťavelovou, která zabraňuje vstřebávání vápníku, proto se obvykle doporučuje podávat špenát s mlékem nebo smetanou,“ uvádí web Bylinky pro všechny.


Nahrává se anketa ...

„Je to celkem zbytečné, protože vápník vytvoří s kyselinou šťavelovou nerozpustné vápenaté soli, které tělo nedokáže vstřebat. Proto vápník (mléko, jogurt) ano, ale jako samostatné jídlo až 2 hodiny po špenátu. Obsah kyseliny štavelové se ale značně sníží, pokud špenát spaříme před použitím v horké vodě,“ vysvětluje.

Které další jídlo prospívá našemu zdraví? Podívejte se na další zajímavé články: