Zatímco do Bludova se jezdí léčit děti s obezitou, do Jeseníku převážně ty s dýchacími problémy a poklesem imunity. Jízda na koloběžkách je nyní začleněna do klasické lázeňské léčby dětí od šesti do dvanácti let. V Jeseníku je tato aktivita pro léčené děti úplnou novinkou. Na koloběžkách tráví třikrát týdně půlhodinu na trasách parku lázní za odborného doprovodu fyzioterapeutů. Na začátku a na konci pobytu jsou děti vyšetřovány a sledují se u nich změny v pohybovém systému.

Fibrilace (míhání) síní je nejčastější arytmií, kdy krev srdcem neprotéká tak, jak by měla. Mohou pak vznikat krevní sraženiny.
Bušení srdce, svíravý pocit na hrudi. Lidé často netuší, že mají fibrilaci síní

„První poznatky firmy Jona (člen týmu, pozn. red.) z loňské bludovské studie i z letošního roku jsou vyloženě nadějné. Dětem se zvětšuje rozsah pohybu v kyčlích, kolenou a jsou stabilnější,“ zmínila lékařka, docentka Dobroslava Jandová z výzkumného týmu.

Součástí letošního výzkumu je i sledování hladiny hormonu kortizolu ve slinách dětí, a to ve spolupráci s Endokrinologickým ústavem Praha. Kortizol bývá označován jako stresový hormon a má v těle řadu funkcí. Jedním z jeho nejdůležitějších účinků je regulace metabolismu živin.

„Děti přijíždějí do neznámého prostředí, jsou v dekondici, jízda na koloběžce je pohybová aktivita, na kterou nejsou zvyklé. To vše je pro ně do určité míry stresový zážitek. Očekáváme, že se hladina tohoto hormonu bude v průběhu pobytu v lázních normalizovat - jako průkaz zvýšení celkové kondice dětí,“ uvedla Dobroslava Jandová.

Koloběžka dokáže zaujmout

Pohyb na koloběžce má velkou výhodu. Podle zkušeností pracovníků lázní dokáže děti zaujmout. To přitom není úplně jednoduché. Děti tvoří nerozlučnou dvojici s mobilem nebo tabletem, který nechtějí často dát z ruky ani při aktivitách v terénu. Jízda na koloběžce je výjimkou.

„Děti tato aktivita baví. Na konci pobytu mezi nimi děláme dotazník, jestli byly spokojené. Jen jeden chlapec říkal, že by koloběh označil dvojkou, ostatní děti daly jedničku a byly v obou lázních nadšené,“ poznamenala s úsměvem Dobroslava Jandová.

Efekt do budoucna

Jesenickým lázním může výzkum přinést efekt do budoucna. „Našim lázním by měl pomoci při obhajobě klimatické léčby. Jiný přírodní zdroj než klima nemáme a neustále ho musíme obhajovat,“ objasnila obchodní ředitelka Priessnitzových léčebných lázní Kateřina Tomášková.

Koloběžky pro projekt poskytla firma Kostka - kolobka z Potůčníku u Hanušovic. Ta se výzkumných aktivit či spolupráce s českými i zahraničními lékaři účastní minimálně osm let.

Test na koronavirus v Německu. Ilustrační snímek
Nevratné změny v mozku. U covidu je i riziko ztráty paměti, tvrdí nová studie

„Velmi nám to pomáhá, abychom byli schopni koloběžky vyrobit do takové kvality, aby skutečně prospívaly zdraví. Málokdo ví, že při jízdě na koloběžce jsou na těle aktivovány největší svalové skupiny. Při odrážení se pravidelně střídají obě nohy a tím dochází k zapojení obou mozkových hemisfér současně. Je to velký fenomén, kterého lze využít například při léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je parkinsonův syndrom,“ zmínil obchodní ředitel firmy Petr Neugebauer.

Hanušovický výrobce se zároveň již delší dobu orientuje i na podporu pohybových aktivit u školní mládeže, konkrétně v rámci projektu Tělák nás baví.

„Na aktuální projekt, který nyní běží ve dvou lázních v Olomouckém kraji, jsme poskytli koloběžky. Rádi jsme se stali jeho součástí,“ uzavřel Petr Neugebauer.