DoktorDavid Frej o hořčíku:

Zdroj: Youtube

Hořčík je pro správné fungování organismu stěžejní. Jenže téměř dvě třetiny obyvatel západního světa nemají doporučený denní příjem hořčíku, uvádí lékaři Gerry K. Schwalfenberg a Stephen J. Genuisse, autoři rozsáhlé studie, publikované na webu National Library of Medicin. Autoři studie upozorňují, že hořčík je základním prvkem, který se v těle účastní více než 300 enzymatických reakcí a je tedy nezbytný pro biochemické fungování mnoha metabolických drah. Nedostatečné množství hořčíku tedy snadno může narušit tělesné biochemické procesy.

Hořčík a jarní únava či nesoustředěnost

„Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, nedostatkem energie a špatným soustředěním,“ vyjmenovává základní příznaky lékař Marek Antoš z laboratoře Synlab.

Na podzim se už na dostatečnou tvorbu vitaminu D v kůži působením slunce v České republice spolehnout nemůžeme. Záření je málo intenzivní.
Vitamin D zachraňuje imunitu. Jak zjistit, zda nám nechybí

Tato minerální látka nejenže podporuje zdravý imunitní systém a zlepšuje zdraví kostí, ale jak uvádí web Every Day Health, studie potvrzují, že může hrát roli i v boji proti některým druhům rakoviny.

Bylo zjištěno, že potraviny s obsahem hořčíku pomáhají zlepšovat zdraví srdce, předcházet mrtvici, a dokonce potenciálně snižují riziko úmrtí na infarkt.


Nahrává se anketa ...

Typický příznak: svalové křeče

Hořčík bývá v obecném povědomí spojován převážně se správným fungováním svalů a jeho užívání s prevencí svalových křečí. „Hořčík má nezastupitelnou funkci při stabilizaci buněčných membrán, snižuje nervosvalovou dráždivost. Proto jsou křeče typickým příznakem jeho kritického nedostatku,“ říká doktor Marek Antoš.

Deficit této látky se však projevuje i méně specifickými příznaky, jako jsou podrážděnost, nespavost, náladovost, špatné trávení, bušení srdce a může vyvolat i deprese. Dostatečná hladina hořčíku v kombinaci s vápníkem působí podle lékaře naopak jako přirozený uklidňující prostředek.

Jeden systematický přehled odborných prací odhalil, že vysoký denní příjem hořčíku může pomoci snížit riziko cukrovky 2. typu až o 22 % a mrtvice až o 11 %.

Test zjistí, jestli hořčík chybí

Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? K tomu slouží jednoduchý krevní test. „O testy můžete požádat buď u svého praktického lékaře, nebo si zajděte do kteréhokoliv odběrového pracoviště pro veřejnost,“ říká doktor Antoš.

„Výsledky testu ideálně vždy konzultujte se svým lékařem, který vám také nejlépe poradí, jak chybějící minerál do těla doplnit, abyste boj s jarní únavou podpořili,“ dodává lékař.

První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.
Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Pro doplnění vitamínů a minerálů je podle doktora Antoše vždy lepší upřednostnit přírodní zdroje. Mají totiž nejlepší vstřebatelnost a minimum vedlejších účinků. „Lékárenské multipřípravky se v těle vstřebávají často velmi složitě a mnohdy dochází k nežádoucímu působení mezi jednotlivými složkami,“ radí lékař Antoš.

Kolik hořčíku potřebujeme?

Národní zdravotnický informační portál uvádí následující doporučené denní dávky hořčíku:

  • Pro dospělé ve věku 25–51 let: 300 mg pro ženy a 350 mg pro muže.
  • Vyšší příjem hořčíku je doporučován pro mladistvé ve věku 15 až 19 let a pro mladé dospělé ve věku 19 až 25 let, kteří by měli denně přijímat 400 mg hořčíku.
  • Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka hořčíku 310 mg, pro kojící matky 390 mg.

9 potravin, které dodají tělu hořčík

Dostatek hořčíku, ale i dalších užitečných látek, si můžeme snadno zajistit tím, že vysoce průmyslově zpracované potraviny nahradíme v jídelníčku těmi zdravějšími. Web Every Day Health doporučuje obohatit jídelníček následujícími devíti potravinami, které jsou výbornými zdroji hořčíku.

1. Tmavá listová zelenina
Vybírejte syrovou nebo vařenou zeleninu s hořčíkem, jako je baby špenát, zelený salát, kapusta nebo mangold. Podle odhadů obsahuje například jeden šálek syrové kapusty téměř 7 mg hořčíku.

2. Ořechy a semínka
Zhruba 30 gramů suchých pražených mandlí obsahuje 79 mg hořčíku. Mezi další potraviny obsahující hořčík patří kešu, arašídy a dýňová semínka.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.
Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

3. Tučné ryby
Zařaďte do jídelníčku ryby, jako jsou makrela, losos, halibut a tuňák. Zvyšte tak příjem hořčíku, vitaminu D a omega-3 mastných kyselin. Kardiologové doporučují jíst ryby, zejména ty tučné, alespoň dvakrát týdně.

4. Luštěniny
Sójové boby, zvané také edamame, jsou potravinou bohatou na hořčík. Obsahují i vlákninu, vitamíny, minerály a aminokyseliny. Mezi další luštěniny obsahující hořčík patří černé fazole a ledvinové fazole.

5. Avokádo
Avokádo je dobrým zdrojem hořčíku a je také plné vitamínů, živin prospěšných pro srdce a chemických látek, které zabraňují vzniku nemocí. Když si přidáte půlku avokáda do salátu nebo na celozrnný toast, získáte jen z avokáda 19,7 mg hořčíku.

6. Banán
Banány jsou sice nejznámější pro svůj vysoký obsah draslíku, který je prospěšný pro srdce a posiluje kosti, ale jeden středně velký banán nabízí také 32 mg hořčíku, 10,3 mg vitamínu C a 3 g vlákniny.

7. Hořká čokoláda
Hořká čokoláda může být sladkým způsobem, jak si zajistit přísun hořčíku. Přibližně jeden čtvereček 70 až 85 procentní hořké čokolády poskytuje 64,6 mg hořčíku.

Sypká sůl je dnes běžná v každé kuchyni, což ale nebyla ještě na konci 19. století
Nejlepší lék na nemoci z nedostatku jódu? Na 100 % ho máte ve své kuchyni

8. Odtučněný nebo nízkotučný řecký jogurt
Odtučněný nebo nízkotučný řecký jogurt je skvělým zdrojem hořčíku. Podle amerického ministerstva zemědělství je v jednom 170 gramovém balení zhruba 18,7 mg hořčíku.

9. Hnědá rýže
V jednom šálku vařené dlouhozrnné hnědé rýže je 78,8 mg hořčíku, což z ní činí dobrý zdroj.