Sekejte latinu, nekuřte a my vám odpustíme část pojištění. Takovou motivaci by od své pojišťovny uvítalo osmdesát procent Čechů. Vyplývá to z nedávného průzkumu, který si nechal zpracovat Svaz zdravotních pojišťoven.

Metličky a křečové žíly jsou nejčastějším viditelným příznakem chronického žilního onemocnění
Pozor na křečové žíly. Do rizikové skupiny patří i lidé, kteří to o sobě nevědí

„Výrazná většina lidí by skutečně uvítala, kdybychom je odměňovali za dobré chování – tedy za to, že nekouří, sportují a chodí na preventivní prohlídky,“ potvrdil Deníku šéf Svazu zaměstnaneckých pojišťoven Ladislav Friedrich. Další třetina by podle něj byla ráda i za rozmanitější nabídku preventivních služeb.

Miliarda na prevenci

Toto přání Čechů se už promítá i do čísel. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Heleny Rögnerové narostl počet lidí, kteří využívají alespoň některých výhod placených z preventivních fondů pojišťoven, za poslední dva roky dokonce o šedesát procent. „V loňském roce projevilo zájem o některou takovou službu zhruba 1,75 milionu lidí,“ řekla Helena Rögnerová. Pojišťovny tak podle ní vydaly za prevenci rekordní sumu. Ta už lehce přesáhla jednu miliardu korun. „Největší zájem přitom byl o odvykání kouření a prevenci obezity. Zhruba čtvrtina lidí čerpala příspěvky na očkování,“ vyjmenovala jen některé z nejžádanějších možností Helena Rögnerová, která současně sedí i ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podle poslanců sněmovního zdravotního výboru je to ale stále málo. Pojišťovny prý mají manévrovací prostor stále omezený. „Je třeba se konečně podívat na to, jak jim dát účinnější nástroje a umožnit jim, aby mohly zvýhodňovat ty pojištěnce, kteří se o své zdraví starají,“ řekl poslanec a současně onkolog Rostislav Vyzula. Takovým lidem by se podle něj mohla například část pojistného odpustit.

Roupy - Ilustrační foto
Odborníci varují: Jediný lék na roupy přestává účinkovat

Naopak chronickým kuřákům a alkoholikům by mohly pojišťovny naúčtovat víc.

Hustá síť center

Ministerstvo zdravotnictví na středečním jednání sněmovního zdravotního výboru slíbilo, že se bude snažit takovou legislativu co nejdříve připravit.

„Mezitím počítáme alespoň s tím, že po celém Česku vznikne hustá síť center prevence. Tato centra budou minimálně v každé fakultní nemocnici,“ řekla další náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.