Vzhledem k rostoucímu počtu lidí, kteří cukrovkou onemocní, je rada, jak se nemoci vyhnout, relativně „snadná“. „Ideálně by měl člověk žít co nejzdravěji. Mít dostatek pohybu, být štíhlý, zdravě se stravovat, příliš se nestresovat, nepít nadměrně alkohol a nekouřit. Jak asi vyplývá z uvedeného výčtu, není v dnešní době jednoduché všechno toto dodržet,“ podotýká diabetolog Martin Haluzík.

Lupénkou neboli psoriázou trpí v Česku kolem 300 tisíc pacientů
Naděje pro pacienty s lupénkou. Proti zrádné nemoci pomáhá revoluční léčba

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deník.cz„Pravidelný pohyb je velmi důležitý, pomáhá snižovat hladinu glykemie, zlepšuje citlivost na inzulin a při cukrovce je nenahraditelnou pomocí,“ potvrzuje slova lékaře dvacetiletá Markéta, která se už devět let léčí s diabetem 1. typu. „Mám nefunkční slinivku, proto je pro mě jedinou léčbou přijímání inzulinu,“ vypráví čerstvá vysokoškolská studentka fyzioterapie.

„Píchala jsem si ho pomocí inzulinových per čtyři roky čtyřikrát denně. Teď mám do těla zavedenou inzulinovou pumpu, což mi umožňuje flexibilnější režim.“ Důležité podle ní také je hlídat si příjem vyváženého jídla a sacharidů. „Pravidelnost v jídle a kvalitní potraviny jsou pro tělo nejlepší, a to nejen pro člověka s cukrovkou, ale i pro zdravého,” upozorňuje Markéta.

Při vzniku cukrovky 2. typu hraje určitou roli genetika. Pokud má cukrovku váš přímý příbuzný, je u vás pravděpodobnost jejího rozvoje vyšší.

Celý článek si přečtete ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků

Ilustrační foto
Nemocné děti? Pojišťovny jejich rodinám zaplatí pomoc

Dále si v magazínu přečtete:

- Je cukr zabiják, nebo „jen“ sladidlo?

- Nemusím si vařit sám

- Zklidňující omalovánky

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.