Kosatec je podle docenta Petra Kaštánka, vědce a ředitele výzkumné společnosti EcoFuel Laboratories, zapomenutou českou bylinou, která si zaslouží pozornost, protože obsahuje jedinečné látky. A tak tyto byliny začal zkoumat: „Projekt jsme vymysleli s profesorem Miroslavem Vosátkou z Botanického ústavu Akademie věd v době, kdy začal covid. Měli jsme pocit, že tu je nesmírně populární tradiční čínská medicína, nebo indická ajurvéda a že jsou jejich doporučení až nekriticky přijímána jako zdroj zázračných přípravků, které na rozdíl od toho, co tu máme v Čechách k dispozici my, fungují.“

Botanický ústav Akademie věd má jednu z největších sbírek kosatců na světě.Botanický ústav Akademie věd má jednu z největších sbírek kosatců na světě.Zdroj: Se svolením EcoFuel Laboratories

Silná zbraň proti bakteriím

Botanický ústav Akademie věd má jednu z největších sbírek kosatců na světě, je jich na 1800. Z nich vědci vybrali 180 nejperspektivnějších a po dalších podrobných analýzách extraktů jim zůstalo pět odrůd, které pěstují na malé plantáži.

Péče o aknózní pleť není jednoduchá. S trpělivostí a vhodnými přípravky však můžete zmírnit projevy, nebo pokožku zcela zahojit.
Za akné nemůže čokoláda, ale hormony. Způsoby, jak se zbavit pupínků, existují

„Z nich jsme vyvinuli z kombinací tří odrůd kosatců koncentrovaný preparát coby účinnou látku do kosmetiky. Cílíme na problematické bakterie, které žijí na pokožce a škodí jí – kosatec silně reguluje záněty, působí antioxidačně, a také potlačuje růst bakterií Cutibacterium acnes, které kolonizují póry a vytvářejí zánětlivé prostředí, čímž vzniká akné,“ popisuje docent Kaštánek.

Pro dcery i matky

Sérum, které vědci na pomoc aknózní pleti vyvíjejí, ale nezůstane jen u mírnění zánětu. Přidali také 20% niacinamid, čili vitamin B3 v takové podobě, aby účinně prostupoval přes povrch pokožky a zlepšoval její schopnost obnovování tím, že zabraňuje rozšiřování pórů, a tedy i pronikání poškozujícího UV záření.

Jak se zbavit akné?
PODCAST: Kdo má na svědomí nevzhledné akné? Hormony, anabolika a psychofarmaka

Součástí chytrého séra je také propolis, který pomáhá pleť vyhladit a omladit. Séru tak mohou využívat i ženy, které už dávno akné netrápí.

Záchrana pro zuby?

A netušené možnosti využití kosatců nekončí jen u kosmetiky na potlačení akné.

„Společně s odborníky z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze jsme zjistili, že výtažky z kosatců dokonce potlačují růst bakterií zubního plaku. Výsledky studií jsou tak skvělé, že věříme, že si účinné látky z této rostliny najdou uplatnění i v zubní hygieně,“ dodává docent Kaštánek.