Jarní počasí láká každého na delší procházky po venku. Může za to nejenom teplo a sluneční paprsky, ale i čerstvý vzduch, který je provoněn zvláštními pachy. Na ně se právě zaměřily vědci ze Švédské univerzity zemědělských věd. A ti zjistili překvapivý fakt. Za typickou vůní jara může jeden druh primitivního členovce a bakterie, kteří spolu žijí v symbióze. Konkrétně se jedná o šestinohého chvostoskoka a bakterie s názvem Streptomyces, které se běžně vyskytují v půdě. „V polních experimentech byli červi přitahováni pachy vydávanými koloniemi Streptomyces,“ vysvětlují autoři ve svém článku, který publikoval časopis Nature Microbiology v roce 2020.

Pupkovec jarní. Oslavte příchod jara s netradičními exoty!
Stop jarní nudě. Pusťte si do zahrady něco extra

Tyto bakterie produkují látku geosmin, a to je něco, co ve chvostostocích probouzí touhu pozřít ji. Říkáte si, proč se bakterie takto obětují? Je to prosté – kvůli rozmnožování. Když je bakterie připravena se rozmnožit, vytvoří spory. Potřebuje však někoho, kdo jí s tím pomůže, a v tu chvíli přichází na řadu chvostoskok. Sní bakterii i se sporami a ty pak vyloučí ve svých fekáliích na jiném místě. Streptomyces následně produkují také organické sloučeniny, další těkavé organické sloučeniny (VOC), které se následně přemění na plyny. A pokud se všechny tyto plyny a spory uvolní, doputují až k našemu nosu.

Ještě větší dojem z jarní svěžesti umocní situace, kdy prší. Po nárazu na zem vznikají ve vodě malé bublinky vzduchu. Tyto bublinky se plní částečkami z povrchové vrstvy (včetně spor) a ty pak nesou příslušnou vůni. Bublinky poté stoupají směrem vzhůru, kde doslova explodují, a tím se do okolí šíří aroma. Pak už jen stačí slabý vítr a my můžete cítit tu zvláštní vůni jara a čistoty.

Irena Frolová