Do autobusů budou muset cestující přesednout hned po Velikonocích. „Mezi Šumperkem a Jeseníkem se uskuteční dlouhodobé výluky v několika etapách, prozatím od 5. dubna do 30. května,“ sdělila mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Správa železniční dopravní cesty nicméně v dlouhodobém plánu výluky avizuje až do 6. srpna.

Od 5. do 7. dubna nebudou vlaky jezdit po celé trase mezi Zábřehem a Šumperkem, respektive Jeseníkem, do 11. dubna ani z Hanušovic do Starého Města. Až do konce června budou cestující přepravovat autobusy mezi Ostružnou a Jeseníkem.

Během dlouhodobé výluky stavbaři zdemolují dva mostky mezi stanicemi Horní Lipová a Lipová-lázně. Nahradí je nové s vyšší nosností. V rekonstruovaném úseku rovněž položí nové koleje.

„Celkově bude jízda v tomto úseku klidnější a tišší, a to hlavně díky bezstykové koleji, která zde bude položena. Tato technologie ‚nekonečné‘ kolejnice eliminuje nepříjemné drncání vlaku při přejíždění dilatačních spár,“ objasnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Náklady investice dosáhnou 25 milionů korun.

Současná výluka je na trati 292 za poslední čtyři roky již třetí dlouhodobou. V letech 2015 a 2016 se podařilo za stamiliony korun obnovit úseky z Bludova do Hanušovic a z Jindřichova do Lipové, stejně jako stanice Hanušovice a Jeseník.

Trať byla nicméně oba roky uzavřena po celou letní sezonu, kdy ji využívají tisíce turistů. Podle starosty Lipové-lázní Lubomíra Žmolíka se však dopravní omezení na turistickém ruchu nijak výrazně negativně nepodepsalo. „Jezdily autobusy, České dráhy jich nasadily poměrně hodně. Pro turisty to bylo možná i zpestření, že se místo vlaku svezli autobusem,“ poznamenal starosta Lubomír Žmolík.