„Trpělivost přináší růže, po sedmi letech psaní žádostí a hledání vhodného dotačního titulu, výsledek konečně nastal,“ neskrýval radost svitavský starosta David Šimek. „Ministerstvo školství uvolnilo další finanční prostředky na investiční podporu sportu. Projekt zastřešení umělé ledové plochy byl podpořen dotací ve výši 17 milionů korun. Blíží se tím reálná šance, že komplex svitavského stadionu bude dokončen,“ upřesnil starosta.

Celkové náklady na výstavbu zastřešení ledové plochy jsou 28 milionů. Rozdíl mezi cenou a dotací uhradí město z rozpočtu. Pokud vše půjde tak, jak radnice plánuje, mohlo by se začít stavět letos v září.

Nové zastřešení zimního stadionu by mohlo být hotové v srpnu příštího roku. „V současné době bude nutné rychle vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby,“ vysvětlil starosta David Šimek.

Zimní stadion neslouží jen ledním hokejistům. Mimo sezonu využívají herní plochu také hokejbalisté. Až bude střecha hotová, budou Svitavy podle starosty teprve třetím městem v Česku se zastřešeným hokejbalovým hřištěm. Zastřešená hokejbalová hřiště jsou v současné době prozatím jen v Plzni a Mostě.

„Svitavy tak nabídnou komfort nejen pro bruslení, ale také pro hokejbalisty, což by umožnilo pořádání republikových turnajů,“ dodal Šimek.

„Na zimu budou boční stěny konstrukce zastřešení opláštěny technickými tkaninami tak, aby déšť nebo vítr nepůsobily negativně na ledovou plochu. V létě se odstraní a zůstane jen střecha,“ doplnil místostarosta Pavel Čížek.

Postupná rekonstrukce starého a zanedbaného areálu sportovního stadionu běží už deset let. „V letech 2008 až 2010 byl stadion proměněn na multifunkční volnočasový areál pro všechny, kteří mají rádi pohyb, zábavu a relaxaci,“ shrnula mluvčí města Lucie Macášková.

Radní si pochvalují, že výsledkem rekonstrukce je propojení sportovních soutěží s rekreačními a relaxačními pohybovými aktivitami v jednom prostoru. „K úplnému dokončení a spokojenosti sportovců i veřejnosti ale chyběla poslední fáze, kterou je zastřešení plochy,“ řekla Lucie Macášková.