Jen pár dní před začátkem olympiády navštívila brazilské Rio de Janeiro Pardubačka Iva Králová.

Jihoamerická metropole se na sportovní svátek chystala až do posledního možného okamžiku. „Na mnoha místech se ještě pracovalo, a to jak ve dne, tak i v noci," potvrdila.

BEZPEČNO V RIU?

Navzdory komplikované bezpečnostní situaci ve městě se během svého pobytu necítila nijak ohrožená. „Pokud nechodíte, kam nemáte a držíte se určitých pravidel a doporučení, tak je vše v pořádku," sdělila.

„Spíše jsme se báli o Evropu. Za 14 dní, co jsme trávili v Brazílii, jsme se doslechli o čtyřech teroristických útocích. Strach jsme měli z cesty domů, aby nás něco takového nechytlo," poznamenala Iva Králová a dodala, že v Riu na bezpečnost dohlíželi i policisté.

Obavy nepocítila ani z viru zika. „Odvezla jsem si všeho všudy jenom tři štípance od komárů," přiznala.

MILÍ, AVŠAK POMALÍ

S místními má jenom dobré zkušenosti. Brazilci ji překvapili svým přístupem
k turistům. „Všichni lidé působící ve službách byli opravdu ochotní, žádné kyselé obličeje. Jediné, co nás občas štvalo, byl jejich laxní přístup. Třeba tři kávy tam čtyři lidé vařili skoro dvacet minut," svěřila se Deníku.

Na druhou stranu však uznává, že především v době olympiády se pohodový přístup Brazilcům vyplácí.

„Po městě byly docela masivní kolony, ale jim nevadí si chvíli počkat," potvrdila. „Silnice měly obvykle tři pruhy a ten třetí už byl vyhrazený pouze pro dopravu olympijských autobusů, které už v době naší návštěvy pendlovaly Riem," doplnila Iva Králová.

„Jako novinku tam po dobu konání olympiády mají i tramvaje. Ale bylo nemožné se dostat na některou ze zkušebních jízd. Byl o ně neskutečný zájem," vylíčila, jak si obyvatelé Ria zvykali na novou atrakci.

„Když jsme jeli metrem, tak nově vystavěné zastávky nefungovaly a jejich názvy byly ještě přelepené. Odkryly se teprve s olympiádou," vysvětlila Pardubačka.

JAK TO MAJÍ MÍSTNÍ?

„Bydleli jsme u dvou našich přátel, z nichž jeden dříve závodně plaval. Na olympiádě se podílí jako dobrovolník. Byl do celé akce úžasně zapálený," podotkla.

Určitě ale nelze říct, že by letními hrami žili všichni Brazilci. „Jak to vnímají třeba chudí lidé ve favelách, samozřejmě nevím," zakončila své vyprávění Iva Králová.